Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι συκοφάντες της Αντίστασης και το χρέος των αγωνιστών

Κατά καιρούς, διάφοροι εχθροί της ΕAMικής Εθνικής Αντίστασης επιχειρούν ανέντιμα, παραχαράζοντας και την ιστορία, να μειώσουν τη σημασία της. Ισχυρίζονται με διάφορες επινοημένες φαντασιώσεις ότι ο ΕΛΑΣ δεν πολέμησε τους κατακτητές και ότι διατηρούσε τις δυνάμεις του, με αποκλειστικό σκοπό να καταλάβει την εξουσία κατά την αποχώρηση των Γερμανών.

Μια τέτοια συκοφαντική προσπάθεια επιχειρήθηκε από τηλεθεατές που παρέμβηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο τηλεοπτικής εκπομπής ιδιωτικού καναλιού το απόγευμα του Σαββάτου 18 - 2 - 95, που είχε θέμα την Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τη συμφωνία της Βάρκιζας. Καλεσμένος της εκπομπής, που διηύθυνε ένας ιστορικός - ερευνητής, ήταν ο αντιστασιακός Αλέκος Ρόβιος (Υψηλάντης). Συγκεκριμένα, δυο τηλεθεατές, προφανώς αδιόρθωτοι δεξιόφρονες, ισχυρίστηκαν ψευδέστατα ότι ο ΕΛΑΣ δεν πολέμησε τους κατακτητές και ότι, εκτός από το Γοργοπόταμο, η μόνη αντιστασιακή δράση του ήταν μερικά σαμποτάζ, που έγιναν υπό την αιγίδα των Αγγλων.

Βλέποντας (ύστερα από 47 χρόνια) στο "γυαλί" εκείνη τη στιγμή τον Υψηλάντη, περίμενα στην απάντησή του να αναφερθεί σε χειροπιαστά γεγονότα και να ξετινάξει τους θρασείς παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας.

Τι έκπληξη όμως! Περιορίστηκε να πει λίγες ασυναρτησίες για τις ευθύνες των τριών μεγάλων δυνάμεων, για τα γεγονότα στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου και πέραν αυτού τίποτε άλλο.

Υστερα από αυτή τη στάση του συναγωνιστή Υψηλάντη, δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: καλά, τόσο εύκολα ξέχασε την ηρωική, σημαντική δράση του ΕΛΑΣ στην οποία και ο ίδιος πήρε μέρος; Δεν μπορούσε να πει δυο λόγια για μερικούς θριάμβους του ΕΛΑΣ: για τη μάχη του Ενίχοβου Γρεβενών (8.2.43), της Οξύνειας Καλαμπάκας (11.2.43), για το θρίαμβο στη μάχη σε Μπουγάζι - Φαρδύκαμπο (4 - 6. 3. 43), όπου εξοντώθηκαν εκατοντάδες και αιχμαλωτίστηκαν πάνω από 1.000 Ιταλοί. Ξέχασε τις νικηφόρες μάχες σε Λεόντιο - Κοσμά - Κερπινή - Στυμφαλία κλπ. στην Πελοπόννησο, τη "μάχη της σοδειάς", τις μάχες στα Δερβενοχώρια, στην Αμφισσα, στην Αμφιλοχία, στις συνοικίες της Αθήνας...

Δυστυχώς, ο Υψηλάντης τίποτε απ' όλα αυτά δεν είπε. Με τη σιωπή του και την αναφορά του σ' άλλο θέμα, που δεν έδινε απάντηση στους κακόβουλους τηλεθεατές, έριξε νερό στο μύλο των εχθρών της ΕAMικής Εθνικής Αντίστασης. Νομίζω ότι είναι καιρός να δει την ευθύνη του και το χρέος του να προβάλει την κρυστάλλινη ιστορία της αθάνατης EAMικής εποποιίας.

Να προσθέσει και τη δική του φωνή στην απαίτηση να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολειά και στο Στρατό, να γίνουν μουσεία, ώστε να μπει τέρμα και στην παραχάραξη της ΕAMικής Εθνικής Αντίστασης.

Αυτό το χρέος έχουμε να πραγματοποιήσουμε όλοι οι αντιστασιακοί. Αυτό περιμένουν οι χιλιάδες νεκροί συναγωνιστές μας. Την ιστορική αλήθεια και τα ιδανικά της, έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τη συνείδησή μας, αλλά και με την προσωπική ιστορία μας.

ΤΑΚΗΣ ΨΗΜΜΕΝΟΣ

Υμηττός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ