Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφημιστές δολοφόνων

Πολλοί "εκπλήσσονται" για το "μένος" κατά της τηλεόρασης - έτσι το αποκαλούν - όσων καταδικάζουν την τηλε - αθλιότητα. Διανθίζοντας δε το σνομπ και ψευτοσοφιστικέ ύφος τους, διατείνονται ότι η τηλεόραση, εν πάση περιπτώσει, απλώς καταγράφει τα κοινωνικά δρώμενα. Ετσι αφήνουν στο απυρόβλητο και την τηλεόραση και κυρίως εκείνους που τη χρησιμοποιούν για να αναπαράγουν την κοινωνία τους. Μια κοινωνία, που την έχουν καταστήσει εικόνα και ομοίωμά τους, της προσφέρουν πολλαπλάσια βρωμιά από όση σήμερα παράγει, για να την εμπεδώσει και να την παράγει αύριο. Πρόκειται δε για μια κοινωνία που θα την ήθελαν ακόμα πιο παθητικό δέκτη της τηλε - αποχαύνωσης και της τηλε - βαρβαρότητας, ώστε οι ιδιοκτήτες των μέσων χειραγώγησης της κοινωνικής συνείδησης και οι συν αυτοίς να επιδίδονται χωρίς κινδύνους στο σφετερισμό του κοινωνικού πλούτου.

***

Η παρακολούθηση των προχτεσινών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων πρόσθεσε μια ακόμα απόδειξη για το ρόλο των αστικών ΜΜΕ. Οπως πληροφόρησαν λοιπόν τους τηλεθεατές, οι Αμερικανοί ανακάλυψαν νέα όπλα... Η πληροφορία, μάλιστα, πλαισιώθηκε με υπέροχα σκηνοθετημένες εικόνες τύπου "Ρομποκόπ", που έπειθαν ότι οι δολοφόνοι θα μπορούν πλέον, λόγω των ιδιοτήτων των νέων όπλων τους, να σκοτώνουν τον "εχθρό" χωρίς να τον βλέπουν. Τέτοια πρόοδος! Στο μεταξύ, ήδη δυο βδομάδες πριν, είχαν μεταδώσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν την "ευκαιρία" (!!!) να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους όπλα (άλλη φουρνιά αυτή) στη Σομαλία, κατά την εκεί... ειρηνευτική τους δραστηριότητα!

***

Ομως τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ δεν περιορίστηκαν να αυτοδιαφημιστούν ως κοινοί ντίλερς των αμερικανικών βιομηχανιών του θανάτου. Το "καλό" το κράτησαν για το τέλος. Και στο τέλος του "ρεπορτάζ" ενημέρωσαν τους θεατές τους ότι οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν τα νέα τους όπλα μέσα στο 1996! Ναι, έτσι ακριβώς. Νέτα σκέτα. Μέσα στο 1996 κάποιοι "εχθροί" των ιμπεριαλιστών θα δολοφονούνται από τα νέα όπλα των Ράμπο. Πέραν τούτου ουδέν. Αφού όμως τα ΜΜΕ, κάνοντας το "καθήκον" τους ως γραφεία Τύπου των γκάγκστερ, διαφήμισαν τα όπλα των εκτελεστών του πλανήτη, ας έλεγαν τουλάχιστον ποιοι θα είναι οι "εχθροί" μέσα στο 1996. Σε ποια γωνιά του πλανήτη έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα μεταφέρουν τον όλεθρο οι Αμερικανοί, μέσα στο 1996; Η, μήπως, τέτοιες ειδήσεις αντίκεινται στη "δεοντολογία" των ΜΜΕ, που δεν μπορούν, ενώ υμνούν τον ιμπεριαλισμό, να ενημερώνουν τους θεατές τους ότι αποτελούν τα εν δυνάμει θύματα των νέων όπλων;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ