Κυριακή 19 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς και τα αδελφά κόμματα

Εντυπώσεις του Στρ. Κόρακα από την πρόσφατη επίσκεψή του σε ΗΠΑ και Καναδά

Ελάχιστοι από αυτούς που μεγαλόστομα δηλώνουν ότι "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" κι όσους μιλούν για την "άλλη - εκτός συνόρων - Ελλάδα" και για "πρεσβευτές του ελληνισμού" που τους θυμούνται όποτε έχουν την ανάγκη τους για να τους ξεχάσουν αμέσως μετά, γνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα που οι Ελληνες ομογενείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά αντιμετωπίζουν. Για όλα αυτά μιλά στο "Ριζοσπάστη", ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας που επισκέφτηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ και τον Καναδά, προσκεκλημένος από τις τοπικές "Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ".

Οι Λέσχες των Φίλων του ΚΚΕ - σημειώνει ο Στρ. Κόρακας - αν και δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει πολλές δραστηριότητες μέσα στην ομογένεια. Ο στόχος τους είναι τριπλός: να συσπειρωθούν στις Λέσχες οι φίλοι του ΚΚΕ, όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και όσοι βλέπουν στο ΚΚΕ τη δύναμη που πραγματικά αντιστέκεται με βάση τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας. Ετσι οι λέσχες του ΚΚΕ έχουν έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν απλώς Λέσχες. Να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της ομογένειας. Να ενισχύσουν τους μαζικούς φορείς, κοινότητες, συλλόγους, ομοσπονδίες. Δεύτερο, να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα του ντόπιου εργατικού και λαϊκού κινήματος για τα προβλήματα των χωρών και των λαών τους. Τρίτο να βοηθήσουν τα αδελφά ΚΚ αυτών των χωρών ώστε και να δυναμώσουν τις γραμμές τους και να πάρουν τη θέση που τους ανήκει μέσα στην αμερικάνικη και καναδική κοινωνία.

Από τις συναντήσεις με το ΚΚΗΠΑ, με το ΚΚ του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ και με το ΚΚ Καναδά στο Τορόντο - σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - φάνηκε η κοινή αγωνία και ανησυχία να συνευρεθούν οι κομμουνιστές και να συντονίσουν τη δράση τους. Ετσι οι Λέσχες αυτές αποτελούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρες παραπέρα σύσφιξης των δεσμών του Κόμματός μας με αυτά τα κόμματα.Οι Ελληνες κομμουνιστές που ζουν σ' αυτές τις χώρες, παίζουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα κόμματα αυτά κι αυτό αναγνωρίζεται.

Τα προβλήματα σ' αυτές τις χώρες δεν είναι λίγα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τους άνεργους και τους άστεγους. Στον Καναδά από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Για πρώτη φορά ακόμα και συντηρητικοί ομογενείς υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα απ' ό,τι αν ζούσαν στην Ελλάδα. Γι' αυτό όλο και περισσότεροι ετοιμάζονται να επαναπατριστούν. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς, εκφράζουν την πίκρα και την απογοήτευσή τους από τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντί τους, οι οποίες ενώ χαϊδεύουν τα αυτιά τους με λόγια περί "πρεσβευτών" κλπ., όταν πρέπει να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ομογένεια, όχι μόνο δεν το δείχνουν αλλά κάνουν επίδειξη έλλειψης σεβασμού.

Και στις τρεις πόλεις - σημειώνει ο Στρ. Κόρακας - η παρουσία του "Ριζοσπάστη" ήταν έντονη. Οι φίλοι του Κόμματος εκεί ψάχνουν τον "Ριζοσπάστη" να τον διαβάσουν και η διάθεση να αυξηθεί η κυκλοφορία του είναι εμφανής παντού. Κι αυτό βάζει καθήκοντα στον "Ριζοσπάστη" να ασχοληθεί περισσότερο και εκτενέστερα με την ομογένεια και τα προβλήματά της και σε επαφή με τις Λέσχες εκεί να δει πώς θα αυξηθεί περισσότερο η κυκλοφορία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ