Κυριακή 19 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαταγές και "διαταγές"

"Πρώτα εκτελούμε και μετά βγαίνουμε παραπονούμενοι".Αυτό το ρητό ακούγεται πολύ συχνά στο στρατό, χωρίς όμως να συνοδεύεται από την απαραίτητη διευκρίνιση. Στα πλαίσια της στρατιωτικής πειθαρχίας, η εκτέλεση των διαταγών είναι υποχρεωτική, αφορά ΟΜΩΣ τις νόμιμες διαταγές, αυτές που έχουν να κάνουν με τη στρατιωτική υπηρεσία. Οταν οι διαταγές είναι προϊόν παραβίασης της πειθαρχίας, η εκτέλεσή τους όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά επιβάλλεται η μη εκτέλεσή τους και η καταγγελία τους.

Εξάλλου σύμφωνα και με το στρατιωτικό κανονισμό 20 - 1: "Η πειθαρχία σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό τη συντριβή της προσωπικότητας, ούτε καταργεί την πρωτοβουλία, αλλά δημιουργεί αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων και συντονίζει τις προσπάθειες για την επιτυχία ενός κοινού σκοπού".

Τέτοιες παράνομες διαταγές οι στρατευμένοι μπορεί να συναντήσουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Οπως καψόνι, ομαδικό ή ατομικό, με το μανδύα της εκπαίδευσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση είναι συγκεκριμένη και αναφέρεται μέσα σε συγκεκριμένες πάγιες διαταγές, καθώς και το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο. Η παραβίασή του, όταν δεν υπάρχει λόγος, αποτελεί παραβίαση της πειθαρχίας. Δεν μπορεί λοιπόν κανένας να καθορίζει δικούς του κανόνες "εκπαίδευσης" και να καταρτίζει "πρόγραμμα".

Επίσης μια διαταγή, που κατά κοινή ομολογία προσβάλλει την προσωπικότητα αυτού που καλείται να την εκτελέσει, μπορεί και δεν πρέπει να εκτελείται. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατοχυρώνεται σαφώς και από το Σύνταγμα, όπως και από τους στρατιωτικούς κανονισμούς. Στο στρατό δεν υπάρχει κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Απλώς περιορισμός τους, στο βαθμό που χρειάζεται για την εκπλήρωση της αποστολής του στρατού, η οποία και αυτή καθορίζεται σαφώς και δεν είναι άλλη από την "υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας".

Σε περίπτωση εκτέλεσης μιας διαταγής - καψόνι, που προσβάλλει την προσωπικότητα του στρατευμένου, δε θα είχε νόημα η υποβολή εκ των υστέρων παραπόνων, αφού η προσβολή θα έχει συντελεστεί. Οι διαταγές αυτές δεν εκτελούνται επιτόπου. Αντίθετα, οι διαταγές που έχουν σχέση με τη στρατιωτική υπηρεσία εκτελούνται και εάν ο στρατευμένος κρίνει ότι αδικείται, ότι υπάρχει διάκριση σε βάρος του, τότε δικαιούται να βγει παραπονούμενος. Μόνο για αυτές τις διαταγές ισχύει το "πρώτα εκτελούμε και μετά βγαίνουμε παραπονούμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ