Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Επιφυλακή για "να σωπάσουν"...

ΒΟΝΝΗ. -

Η αγωνία που είχε καταλάβει τις αρχές της Τουρκίας και της Γερμανίας εν όψει της χτεσινής κουρδικής γιορτής του Νεβρόζ ήταν προφανής. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί και στις δύο χώρες, από το φόβο των κουρδικών διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και συγκρούσεων.

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία, χτες τα ξημερώματα, για ογδόη συνεχή νύχτα. Στόχοι ήταν τα γραφεία της "Χουριέτ" στο Βερολίνο, τουρκικές τράπεζες στο Γκέλζενκίρχεν και την Κολωνία και ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Ερλενμπαχ. Πλάι στους τόπους των βομβιστικών εκρήξεων βρέθηκαν κουρδικές σημαίες και προκηρύξεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μουράτ Καραγιαλτσίν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα και ιδρύματα στις γερμανικές πόλεις. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν, εξάλλου, από την κουρδική κοινότητα της Γερμανίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τις βίαιες εκδηλώσεις, που θεωρούνταν ιδιαίτερα πιθανές, εξαιτίας και της μεγάλης τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ. Ως χτες το βράδυ, δεν υπήρχαν, πάντως, πληροφορίες, για ταραχές στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ