Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο ΟΑΣΕ ενέκρινε "σύμφωνο σταθερότητας"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ολοκληρώθηκαν χτες στο Παρίσι οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Σταθερότητα στην Ευρώπη μετά την υιοθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει ως στόχο "την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το απαραβίαστο των συνόρων".

Εκπρόσωποι 52 χωρών - μελών του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη" (πρώην ΔΑΣΕ) παρακολούθησαν τις εργασίες της διήμερης διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, και ενέκριναν το Σύμφωνο, το οποίο θεωρείται εργαλείο προληπτικής διπλωματίας, καθώς και απαραίτητο εφόδιο για κάθε χώρα που είναι υποψήφια για την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τις 52 αυτές χώρες, δισταγμοί υπήρξαν μόνο από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία ανησυχεί μήπως "περικυκλωθεί" από τη Δύση, ενώ έκανε επίσης σαφή την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο εσπευσμένης ένταξης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Εγιναν συστηματικές προσπάθειες για να αποφευχθούν διάφορες "δύσκολες υποθέσεις" στις συζητήσεις, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, και δεν έγινε δυνατός ο προσδιορισμός συγκεκριμένου μηχανισμού παρακολούθησης της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Παράλληλα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, συμφωνία καλής γειτονίας με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος της ουγγρικής κοινότητας που κατοικεί στη Σλοβακία και αριθμεί 600.000 μέλη.

Ωστόσο, οι δύο χώρες προωθούν ήδη διαφορετικές ερμηνείες του κειμένου της συμφωνίας. Η Ουγγαρία θεωρεί ότι το κείμενο της συμφωνίας παρέχει εγγύηση για τα συλλογικά δικαιώματα των Ούγγρων που κατοικούν στο έδαφος της Σλοβακίας, ενώ η Σλοβακία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η συμφωνία εγγυάται τα ατομικά δικαιώματα των μελών της ουγγρικής κοινότητας που κατοικούν στο έδαφός της.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, όπου κατοικεί ουγγρική κοινότητα 2.000.000 μελών, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν τα προβλήματα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ