Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΜΑΙΑ
Ατμόσφαιρα "ήρεμης έντασης"

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ηρεμη παραμένει για την ώρα η κατάσταση στην Κριμαία μετά την απόφαση που πήρε στο τέλος της περασμένης βδομάδας το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας, καταργώντας το Σύνταγμα του 1992 και το αξίωμα του προέδρου της Κριμαίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με ψήφους απ' όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ουκρανικού κοινοβουλίου (247 υπέρ και 60 κατά). Προσεκτικές είναι μέχρι στιγμής οι κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων της Κριμαίας, που, αν και στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας, ελπίζουν στην ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κριμαίας Γιούρι Μεσκόφ κατέστησε σαφές ότι είναι εκλεγμένος από το λαό της Χερσονήσου και θα παραμείνει στην εξουσία, διότι καμιά απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Προηγουμένως, με δήλωσή τους, οι βουλευτές του Ανωτάτου Σοβιέτ της Κριμαίας τόνισαν κατηγορηματικά ότι "η απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας δε θα συμφωνήσει ποτέ στην απώλεια του Συντάγματός του". Απείλησαν δε πως θα οργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας. Επίσης, οι βουλευτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και την Κρατική Δούμα της Ρωσίας "να μην υπογράψουν τη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας Ρωσίας - Ουκρανίας χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Κριμαίας και των πολιτών της". Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Σεργκέι Τσέκοφ δήλωσε ότι "το Σύνταγμα της Κριμαίας παραμένει σε ισχύ στο έδαφος της Κριμαίας". Για την ολοκλήρωση αυτής της διμερούς συμφωνίας, βρίσκεται σε επίσκεψη στο Κίεβο ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Σοσκοβέτς. Από τη μεριά της, η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει τη στάση της για την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας. Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, και ο πρόεδρος της Κριμαίας Μεσκόφ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για ζητήματα της ΚΑΚ Κονανταντίν Ζατούλιν υπογράμμισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, πως "το ζήτημα της Κριμαίας αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη Ρωσία".

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κριμαίας Σεργκέι Βορομπιόφ, αναμένεται θα συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος για να εκτιμήσει τη δημιουργηθείσα κατάσταση. Η πρώτη, όμως, αντίδραση του ΚΚ Κριμαίας στην απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας ήταν αρνητική, μιας και με την απόφαση αυτή καταργήθηκε το Σύνταγμα της Κριμαίας. Ο Βορομπιόφ σημείωσε επίσης πως το ουκρανικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το νόμο που προβλέπει το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κίεβο και την Κριμαία, αλλά δεν έπρεπε να καταργήσει το Σύνταγμα αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας. Το ΚΚ Κριμαίας τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, της σύστασης και μετάβασης στο Κίεβο αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Σοβιέτ της Κριμαίας, η οποία θα έχει συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία για την εξεύρεση αποδεκτής και από τις δυο πλευρές λύσης.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα επισκεφτεί την Ουκρανία στις 10 Μάη. Θα φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα από τη Μόσχα, όπου στις 9 Μάη θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν στη Μόσχα και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα στο Κίεβο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης (2014-03-25 00:00:00.0)
Η Κριμαία δεν πρόκειται να πει «ναι» στο ΝΑΤΟ (2008-10-07 00:00:00.0)
Το "αγκάθι" επανεμφανίζεται (1995-03-23 00:00:00.0)
Επέμβαση στην Κριμαία; (1995-03-19 00:00:00.0)
Εμπλοκή στην Κριμαία (1995-03-18 00:00:00.0)
Ακόμη μακριά από την ισορροπία (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ