Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΚΕΝΤΡΑ
Αφιέρωμα

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Το μετάφρασμά μου που ακολουθεί αφιερώνεται στη Γαλλία (και εξαιρετικά στην κυρία Μιτεράν), στη Γερμανία (και ιδιαίτερα στον κύριο Κίνκελ), στις ΗΠΑ, στη Ρωσία του χριστιανικότατου κυρίου Γιέλτσιν, στον ΟΗΕ βέβαια, κοντολογίς αφιερώνεται σε ολόκληρη την "παγκόσμια κατακραυγή" για τη σφαγή των Κούρδων από τον τουρκικό στρατό, που μπορεί (έχει ειδικήν άδεια) να εισβάλλει σε οποιαδήποτε χώρα (στην Κύπρο παλιότερα, στο Ιράκ τώρα) ανενόχλητος, σα να μπαίνει στο σπίτι του.

Το κείμενο ασφαλώς θα αναγνωρίσουν οι παραπάνω φιλόχριστοι κύκλοι, γιατί είναι από ένα βιβλίο, που το θεωρούν ιερό και που φωτίζει, όπως λένε, τα θεάρεστα έργα τους.

"Αλίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, που πληρώνετε το φόρο για το βάλσαμο, τον άνηθο και το κύμινο κι αφήνετε απλήρωτα τα πιο σπουδαία του νόμου: το δίκαιο, την ευσπλαχνία, την πίστη. Αυτά έπρεπε να κάνετε, χωρίς να παραμελείτε και τ' άλλα. Ηγέτες τυφλοί, που παραμερίζετε το κουνουπάκι και καταπίνετε καμήλες. Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, που καθαρίζετε το ποτήρι και το πιάτο σας απ' έξω, κι από μέσα είναι γεμάτα από αρπαγή και αδικία. Τυφλέ Φαρισαίε, καθάρισε πρώτα το ποτήρι και το πιάτο σου από μέσα, για να καθαρίσουν κι απ' έξω. Αλίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, γιατί μοιάζετε με κάτασπρους τάφους, που φαίνονται απ' έξω ωραίοι, από μέσα όμως είναι γεμάτοι οστά νεκρών και κάθε ακαθαρσία. Ετσι και σεις φαινόσαστε στους ανθρώπους απ' έξω δίκαιοι, αλλά από μέσα είσαστε γεμάτοι υποκρισία και ανομία. Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, που χτίζετε τάφους για τους προφήτες και στολίζετε τα μνημεία των δικαίων και λέτε: αν είχαμε ζήσει στις ημέρες των πατέρων μας, δεν θα τους αφήναμε να χύσουν το αίμα των προφητών. Και ομολογείτε έτσι εσείς οι ίδιοι πως είσαστε γιοι εκείνων που σκότωσαν τους προφήτες. Ας μιμηθείτε λοιπόν τους πατέρες σας! Φίδια, γεννήματα της οχιάς. Πώς θα ξεφύγετε από την τιμωρία της κόλασης; Σας στέλνω προφήτες, σοφούς, μορφωμένους. Κι από αυτούς άλλους θα σκοτώσετε και θα σταυρώσετε, άλλους θα τους μαστιγώσετε στις συνάξεις σας και θα τους κυνηγήσετε από πόλη σε πόλη, ώσπου να πέσει απάνω σας το δίκαιο αίμα που χύνεται στη γη, από το αίμα του δίκαιου Αβελ έως το αίμα του Ζαχαρία, του γιου του Βαραχία, που τον σκοτώσατε ανάμεσα στο ναό και το θυσιαστήριο".

Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι, πως η δύναμη, η οποία τιμωρεί, δεν είναι μόνο ο Κύριος ο εν τοις ουρανοίς. Είναι και η ίδια η ιστορία της ανθρωπότητας, που γράφεται με το αίμα. Αλλά το αίμα τούτο δεν είναι πάντα των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ