Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακός πυρετός

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στο μετρό, στα λεωφορεία (αστικά και υπεραστικά), στις εναέριες συγκοινωνίες, στα ταχυδρομεία και στις τράπεζες, καθώς και στους τηλεπικοινωνιακούς τομείς

ΠΑΡΙΣΙ.-

Γενική απεργία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις χτεσινές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων, αφού σ' αυτές πήραν μέρος οι εργαζόμενοι στο μετρό, στα λεωφορεία (αστικά και υπεραστικά), στις εναέριες συγκοινωνίες, στα ταχυδρομεία και στις τράπεζες, καθώς και στους τηλεπικοινωνιακούς τομείς. Στην απεργία πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι πολλών γαλλικών και ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως είναι η "Μπένετον" και η "Μισελέν", η εταιρία πετρελαιοειδών "Ελφ - Ακιταίν", η εταιρία χημικών "Ρον - Πουλένκ".

Συγκεκριμένα, το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας ΑΙΡ ΙΝΤΕΡ, που εκτελεί τις εσωτερικές πτήσεις της χώρας, έχει 48ωρη απεργία, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα. Η πλειοψηφία των τραπεζικών συνδικάτων πραγματοποιεί απεργία επ' αόριστον, ενώ οι εργαζόμενοι στην εταιρία τηλεπικοινωνιών ΦΡΑΝΣ ΤΕΛΕΚΟΜ και στα ταχυδρομεία έκαναν 24ωρη απεργία.

Το κοινό αίτημα όλων των απεργών είναι οι μισθολογικές αυξήσεις, η αναθεώρηση των συμβάσεων και των προγραμμάτων περικοπής εργασιακών θέσεων. Παρά το εύρος των απεργιακών κινητοποιήσεων, που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό των απεργιών της προηγουμένης βδομάδας, το κομφούζιο αποφεύχθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, χάρη στην προνοητικότητα των διοργανωτών, οι οποίοι επέτρεψαν την υποτυπώδη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1982 (!) έχουν "παγώσει" οι αυξήσεις στη Γαλλία, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να μειώνεται κατακόρυφα από χρόνο σε χρόνο. Παράλληλα, δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αν και το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά υψηλό. Αντίθετα, ήδη επιταχύνεται η κατάργηση παλαιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ