Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Η Κροατία επιμένει ΝΑΤΟικά

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται στη Βοσνία, η Κροατία υπέβαλε άνευ προηγουμένου αίτημα στον ΟΗΕ: Ζήτησε η νέα δύναμη των κυανοκράνων, που θα αποσταλεί στα εδάφη της, να αποτελείται μόνον από στρατιώτες των δυτικών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Το κροατικό αίτημα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση ορισμένων αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού, που το χαρακτήρισαν "ρατσιστικό". "Η λεγόμενη πολιτική του "μόνον λευκοί" έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το πνεύμα σύμπηξης των Ηνωμένων Εθνών ως πολυεθνικού οργανισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ενας ανώτατος αξιωματούχος του Ζάγκρεμπ υποστήριξε ότι το αίτημα της χώρας του οφείλεται στο ότι οι στρατιώτες των δυτικοευρωπαϊκών κρατών είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πληρώνονται πολύ καλύτερα, γεγονός που τους κάνει λιγότερο ευάλωτους στη διαφθορά. Πρέπει να σημειωθεί, ίσως, ότι οι μονάδες των κυανοκράνων που σταθμεύουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν πράγματι κατηγορηθεί επανειλημμένα και όχι άδικα για μαύρη αγορά.

Τα αληθινά κίνητρα της κροατικής κυβέρνησης φαίνονται να προσδιορίζονται, όμως, με σαφήνεια στην ίδια την επίσημη ανακοίνωση του Ζάγκρεμπ, που τονίζει ότι "δε διακατέχεται από κανένα ρατσιστικό συναίσθημα, αλλά επιδιώκει, με τον τρόπο αυτό, τη μεγιστοποίηση της εμπλοκής της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην υπόθεση".

Στη Βοσνία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται. Πέρα από τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται στο Μπίχατς, πυρά πυροβολικού έπεφταν πυκνά στο Μαγκλάι και το Σεράγεβο. Χτες βομβαρδίστηκε μάλιστα και το αεροδρόμιο της κροατικής πόλης Ντουμπρόβνικ, πιθανότατα από τις παρακείμενες σερβικές δυνάμεις, που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό, και ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, να αποτρέψουν την προσέλευση τουριστών. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν.

Οι επίμονες απειλές του διοικητή του ΟΗΕ Ρούπερτ Σμιθ για ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ενάντια στους Σέρβους της Βοσνίας προκάλεσαν την αντίδραση του στρατιωτικού ηγέτη των τελευταίων Ράτκο Μλάντιτς. Με μια επιστολή του προς τον Σμιθ, ο Μλάντιτς απέρριψε τις κατηγορίες του ΟΗΕ ότι τα στρατεύματά του βομβαρδίζουν το Σεράγεβο "ως ανακριβείς, μεροληπτικές και εξαιρετικά επικίνδυνες για την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την όλη ειρηνευτική διαδικασία". Είναι η πρώτη φορά που ο Μλάντιτς αντιδρά δημοσίως με παρόμοια σκληρή δήλωση, επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση το ότι, όταν οι μουσουλμανικές δυνάμεις παραβίασαν πρώτες την εκεχειρία τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ δεν αντέδρασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ