Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Διαπραγματεύσεις σε κλίμα αμφιβολιών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά εκτιμούν ότι μια επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης τους στο θέμα της αλιείας είναι πολύ κοντά, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα.

Και οι δύο, όμως, πλευρές επισήμαναν πως το πρόβλημα βρίσκεται στην Ισπανία, η οποία θέλει ένα μεγαλύτερο μέρος της κατανομής της αλιείας.

"Η λύση δε βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, ωστόσο έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Β. ντε Αλμέιντα.

Η ΕΕ θα πρέπει να συμβουλευτεί τα κράτη - μέλη της για το αν η συμφωνία είναι ικανοποιητική. Η ανάλογη συνάντησή τους δεν αναμένεται να γίνει πριν την Παρασκευή.

Πρεσβευτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των δύο χωρών της ΕΕ που αλιεύουν στα ανοιχτά της Νέας Γης του Καναδά, συναντήθηκαν χτες και με εκπρόσωπο της Γαλλίας, που έχει την προεδρία της Ενωσης, για να εξετάσουν το σχέδιο απόφασης που προέκυψε από τις διάφορες συνομιλίες από τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, βρετανικό αλιευτικό πλοίο κρατήθηκε για μερικές ώρες από τις γαλλικές αρχές για εξακρίβωση στοιχείων, επειδή είχε αναρτήσει καναδική σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Καναδά σ' ό,τι αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Στον πλοίαρχο δεν αποδόθηκαν κατηγορίες. Ωστόσο, και μόνο το ότι εμφανίστηκε τέτοιο επεισόδιο δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα γίνει κατορθωτή μια συναίνεση για το θέμα και στο εσωτερικό της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ