Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Κυβέρνηση συνασπισμού και εξαγγελίες περικοπών

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Φιλανδίας, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν, ορκίστηκε χτες ενώπιον του Προέδρου της χώρας Μάρτι Αχτισάαρι, με την εξαγγελία νέων περικοπών.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία κυριαρχούν οι Σοσιαλδημοκράτες, μετέχουν πέντε πολιτικά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Συντηρητικοί, Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα, Πράσινοι, Αριστερή Συμμαχία), που συγκέντρωσαν συνολικά 145 από τις 200 έδρες της Βουλής στις εκλογές της 19ης Μάρτη. Από τους 18 υπουργούς, οι 11 είναι άνδρες και οι 7 γυναίκες, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος ανήκει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο κόμμα των Πρασίνων.

Λίγες ώρες μόλις πριν τα πέντε αυτά κόμματα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και στη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, αργά την Τετάρτη, αρκετοί βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας απείλησαν να αποσυρθούν από τις συνομιλίες, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που ουσιαστικά θα χτυπήσουν τους συνταξιούχους, τους μαθητές και φοιτητές, τους αγρότες, τους γονείς και τους ανέργους. Ωστόσο, λίγο αργότερα, απέσυραν τις απειλές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ