Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Το Κοινοβούλιο "ανάβει φωτιές"

Η Τουρκία αντιδρά βίαια στη σύγκληση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να την υποστηρίζει αλλά η Ολλανδία απορρίπτει τις αιτιάσεις

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε δριμύτατα χτες την Ολλανδία, επειδή επέτρεψε τη σύγκληση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου στο έδαφός της και κάλεσε τον εκεί πρεσβευτή της στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις. Η ολλανδική κυβέρνηση απέρριψε, όμως, τις τουρκικές αιτιάσεις.

"Η συμπεριφορά της Ολλανδίας δε συμφωνεί με τις κοινές αξίες του ΝΑΤΟ, ούτε και με τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών", υποστηρίζεται σε σχετική τουρκική ανακοίνωση.

Σε διαμαρτυρία προς την ολλανδική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό προέβη, άλλωστε, και ο υπερατλαντικός υποστηρικτής της Τουρκίας, οι ΗΠΑ. Ανακοίνωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι "το ΡΚΚ είναι μια άγρια τρομοκρατική οργάνωση", προσθέτοντας ότι "φυσικά, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία τέτοιου Κοινοβουλίου στην εξορία". Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εμποδισθεί η σύνοδος του Κοινοβουλίου αυτού, εφόσον δεν παραβιάσθηκε κανένας νόμος. Με το ίδιο επιχείρημα, η Χάγη απέρριψε όλες αυτές τις αιτιάσεις.

Το Εργατικό Κόμμα της χώρας, που αποτελεί το βασικό εταίρο της κυβέρνησης συνασπισμού, επισήμανε, μάλιστα, ότι οι κατηγορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως η Ολλανδία δίνει έτσι στέγη σε τρομοκράτες, είναι αβάσιμες, αφού μόνον τα 12 από τα 65 μέλη του κουρδικού Κοινοβουλίου προέρχονται από το θεωρούμενο ως τρομοκρατικό ΡΚΚ κι επιπλέον το ίδιο το γεγονός της ίδρυσης Κοινοβουλίου αποτελεί ένα βήμα του κουρδικού κινήματος προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης της βίας.

Η σύγκληση του κουρδικού Κοινοβουλίου στη Χάγη αιφνιδίασε, γιατί όλοι την ανέμεναν στη βελγική πόλη Λουβέν. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως στη δημοσιότητα και απασχόλησαν όλο το βελγικό Τύπο, η κυβέρνηση του Βελγίου δεν το επέτρεψε, υποκύπτοντας στα έντονα διαβήματα της Τουρκίας.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Φερχάτ Αταμάν υποστήριξε χτες ότι έχει αρχίσει ήδη η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το βόρειο Ιράκ. Ο Αταμάν υποστήριξε ότι ορισμένες μονάδες που έχουν ήδη εκτελέσει τα καθήκοντά τους άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι επίσημες αυτές ανακοινώσεις δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή.

  • Τρεις άνθρωποι, μέλη της αριστερής οργάνωσης "Λαϊκό Απελευθερωτικό Επαναστατικό Κόμμα - Μέτωπο" σκοτώθηκαν χτες στην Αγκυρα. Η αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι τρεις, εκ των οποίων οι δύο ήταν γυναίκες, σκοτώθηκαν μετά από μάχη, που ακολούθησε εισβολή της Αστυνομίας στο διαμέρισμά τους. Η ανακοίνωση αυτή αντιμετωπίζεται, όμως, με καχυποψία, αφού πολλές φορές πίσω από παρόμοια ανακοινωθέντα κρύβονται αληθινές εκτελέσεις αγωνιστών της Αριστεράς ή του κουρδικού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ