Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρύβουν την πραγματική αλήθεια

"Μήπως νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Για δείτε γύρω σας τι γίνεται.

Για επιχειρήστε να αναλύσετε την περίφημη θεωρία της ελεύθερης αγοράς, τη θεωρία της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Οι θεωρίες αυτές, με τις οποίες μας έχουν ζαλίσει και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι τα σημάδια μιας νέας εποχής, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πέπλο καπνού με το οποίο πάνε να κρύψουν την πραγματική αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μία.

Εχει τόσο πολύ γιγαντωθεί η δύναμη του κεφαλαίου. Εχει τόσο πολύ αυξηθεί ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, που η διατήρησή του απαιτεί συνεχώς όλο και νέα κέρδη. Αν αυτή η διαδικασία σταματήσει, τότε το σύστημα κατέρρευσε.

Από δω και ο λυσσώδης ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαθήρια του πλούτου για το ποιος θα αρπάζει τη μερίδα του λέοντος. Από δω απορρέει όλη αυτή η αρπακτική μανία του κεφαλαίου σήμερα να καταργήσει την ιδιοκτησία του μικροαγρότη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του μικροεμπόρου. Από δω κυρίως απορρέει η αχαλίνωτη επίθεση για την αφαίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Από δω απορρέει ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών. Από δω απορρέει η διόγκωση των στρατιωτικών δαπανών. Από δω και η ισοπέδωση και η καταπάτηση της ανεξαρτησίας των χωρών από 5 - 6 μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι εταιρίες τύπου Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτούς τους σκοπούς υπηρετεί η ελευθερία αγοράς. Δηλαδή, η κατάργηση κάθε περιορισμού στη δράση, στην κίνηση του κεφαλαίου.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες αντί να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου, χρησιμοποιούνται ακριβώς για την ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη. Για να μπορεί να απομυζά κέρδη ακόμα και από τον αέρα και το νερό που πίνουμε. Δεν είναι τυχαία η μετατροπή των Ολυμπιακών Αγώνων σε πεδίο τεράστιας κερδοσκοπίας. Ούτε είναι τυχαίο, ότι μπήκαν μπροστά στο χορό που έστησαν στο Ζάππειο οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ας μας προβληματίσει ακόμα, γιατί η μάστιγα των ναρκωτικών δεν ελέγχεται, αλλά αντίθετα αποκτά μαζικό χαρακτήρα και απειλεί σήμερα ακόμα και τα παιδιά των δημοτικών σχολείων; Δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί πριν απ' όλα πηγή τεράστιου πλουτισμού".

Συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερους

"Ποια είναι λοιπόν η προοπτική αυτού του συστήματος; Μία και μόνο. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Τίποτα παραπάνω.

Αλλά αυτή δεν είναι προοπτική, ούτε για τους λαούς, ούτε για την κοινωνία. Είναι το σημάδι ότι αυτό το σύστημα ιστορικά έφαγε τα ψωμιά του. Να γιατί, φίλες και φίλοι, πλασάρουν τη θεωρία ότι πρέπει να μάθουμε, να συνηθίσουμε να ζούμε με την ανεργία, με χαμηλούς μισθούς, με τα ναρκωτικά. Να μάθουμε να πειθαρχούμε στην αντίληψη ότι: Για να έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, στη σύνταξη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, πρέπει να βάζουμε συνεχώς το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη και όποιος αντέξει. Για όσους δεν μπορούν, το πολύ - πολύ να δεχτούν καμιά ελεημοσύνη από το κράτος ή κανένα συσσίτιο.

Τι σχέση μπορούν να έχουν τα όνειρα και οι ελπίδες των νέων με τέτοιες πολιτικές και αντιλήψεις; Πώς είναι δυνατό το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας να υποταχθεί σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής; ".

Δε δίνουμε λόγια παρηγοριάς

"Οσο κι αν επιχειρούν οι κρατούντες να παγιδέψουν τη νεολαία σε ένα κόσμο ψεύτικων ελπίδων και οραμάτων, δε θα μπορέσουν να την καθυποτάξουν.

Η νεολαία μπορεί και πρέπει να γίνει δίπλα και μαζί με την εργατική τάξη ο νεκροθάφτης αυτού του συστήματος.

Αυτό το δρόμο δείχνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στη νεολαία. Αυτό το δρόμο ανοίγουμε σήμερα μαζί με εκατομμύρια πρωτοπόρους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο. Κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Για να κάνουμε περιττούς για την κοινωνία τους λίγους που ζουν παρασιτικά από τη δουλιά και τον ιδρώτα των πολλών. Για να βάλουμε τις τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού στην υπηρεσία του ανθρώπου και της προόδου. Για να εξαλείψουμε τις πηγές της φτώχειας, της ανεργίας, των ναρκωτικών, της πορνοζωής, των πολέμων, της καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Σε αυτό το δρόμο μεγαλούργησε και ο Βάρναλης και ο Ρίτσος που σήμερα τιμούμαι στο Φεστιβάλ, όπως και χιλιάδες άλλους πρωτομάρτυρες του αγώνα. Το έργο, η ζωή, το παράδειγμα του Βάρναλη και του Ρίτσου ας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους, για τους αυριανούς, αλλά και τους σημερινούς διανοούμενους. Πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο λαό με το έργο τους και έμειναν πιστοί στην εργατική τάξη και το λαό ως το τέλος της ζωής τους. Το μεγαλείο τους βρίσκεται στο ότι αρνήθηκαν τα αργύρια της προδοσίας. Δε συμβιβάστηκαν με τους δυνατούς του χρήματος και των ισχυρών. Δεν προσκύνησαν. Δεν έγιναν προπαγανδιστές των άθλιων ιδεών τους. Εγιναν προπαγανδιστές των δίκιων του λαού και Οδηγητές του. Δεν έδωσαν στο λαό "λόγια παρηγόριας", αλλά... μαχαίρι που καθώς μπήγεται μέσα στο χώμα "γίνεται φως, γίνεται νους"".

Κριτήριό τους μόνο το κέρδος

Στη συνέχεια ο Δ. Γόντικας, αφού αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του κ. Σημίτη και στις "τομές" στην πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Ποια είναι η ουσία της θεωρίας του κ. Σημίτη;

- Οι μεγάλοι να γίνουν μεγαλύτεροι για να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

- Οσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, να συνεργαστούν με τις πολυεθνικές.

- Οι μικροί παραγωγοί να περιοριστούν για να αφήσουν το χώρο ελεύθερο για τους μεγάλους.

Η παραγωγή υλικών αγαθών και υπηρεσιών δεν μπορούν να είναι στην ευθύνη του κράτους, αλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία άμεσα ή μέσω σύγχρονων εκπροσώπων, των γνωστών μάνατζερ.

Κριτήριο του μεγέθους της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι το μέγεθος της υλικής παραγωγής, αλλά το μέγεθος των κερδών απ' όπου κι αν προέρχεται. Είτε πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Για να προχωρήσει αυτός ο στόχος που δεν έχει καμιά ελληνική πρωτοτυπία, γιατί είναι στόχος του διεθνούς κεφαλαίου, απαιτούνται ανάλογες πολιτικές. Εδώ είναι ακριβώς και οι "τομές" του κ. Σημίτη. "Τομές" όμως που έχουν τόσο ελληνικό χρώμα όσο έχει η μετάφραση στα ελληνικά των ντιρεκτίβων της ΕΕ και του ΔΝΤ".

Η "νέα εποχή" του ΠΑΣΟΚ! Αλήθεια, για ποιους;

"Η νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ είναι αρχή νέας εποχής μόνο για μια μικρή μειοψηφία. Μας οδηγεί σε μια απροκάλυπτη δικτατορία των πολυεθνικών.

Για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του είναι η αρχή μιας νέας εποχής στερήσεων, ανελευθερίας, φτώχειας και ταπείνωσης.

Αυτός ο δρόμος δεν είναι ο δρόμος για τη νεολαία, για το λαό μας. Δεν είναι δικός μας δρόμος. Είναι δικός τους. Ταιριάζει μόνο σε ραγιάδες.

Γυρίστε την πλάτη σε αυτή την πολιτική. Αφήστε τη ΝΔ να φωνάζει και να τσακώνεται με το ΠΑΣΟΚ ότι της έκλεψε την πολιτική και τις ιδέες.

Το κεφάλαιο διάλεξε τον Σημίτη όχι τόσο για τις ιδιαίτερες ικανότητές του, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί καλύτερα από ό,τι η ΝΔ να τιθασεύει το λαό, γιατί ελέγχει τις μεγάλες μαζικές οργανώσεις.

Αφήστε το ΣΥΝ να παίζει το κρυφτούλι με το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της σύγχρονης Αριστεράς και του εκσυγχρονισμού. Είναι κόντρα για το μέγεθος της νομής της εξουσίας και τίποτα παραπάνω.

Το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού και των νέων, βρίσκεται στην πολιτική που το ΚΚΕ προβάλλει. Με το λαό ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η σωτηρία του τόπου, ο δρόμος προς την πρόοδο και το σοσιαλισμό θα ανοίξει αν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν μόνο το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να τα βάλουν με τους ισχυρούς και να τους τσακίσουν.

Ενα ισχυρό Μέτωπο των εργατών, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, μαζί με το δυναμισμό και τη φλόγα της νεολαίας, είναι το μέλλον και η ελπίδα αυτού του τόπου.

Το Μέτωπο αυτό, που θα 'χει ως κύριο σκοπό του την αφαίρεση της εξουσίας από τους λίγους, είναι ο κύριος σκοπός της πολιτικής του ΚΚΕ.

Γι' αυτό αγωνίζεται σήμερα με όλες του τις δυνάμεις. Βήμα το βήμα αγωνίζεται να κτίσει αυτό το Μέτωπο.

Αυτή την πολιτική καλούμε τη νεολαία να στηρίζει αποφασιστικά και να πάρει δραστήρια μέρος για τη δικαίωσή της".

80 χρόνια ΚΚΕ - 30 χρόνια ΚΝΕ

"Σε ένα χρόνο η ΚΝΕ συμπληρώνει 30 χρόνια. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Το ΚΚΕ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μια συγκυρία ιστορικών γεγονότων, μια εξαιρετική ευκαιρία για να κατακτήσει η ΚΝΕ μια νέα θέση στην καρδιά της νεολαίας και του ΚΚΕ.

Με γενναιότητα και εμπιστοσύνη ανοιχτείτε στη νεολαία. Γίνεται πρωταγωνιστές για να φουντώσει ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα της νεολαίας στο χώρο της παιδείας, για την κατάργηση της παραπαιδείας και των νέων φραγμών που όρθωσε η κυβέρνηση. Για να γίνει σε κάθε γειτονιά, κάθε σχολείο, ένα ισχυρό μέτωπο κατά των ναρκωτικών.

Οργανώστε την πιο αποφασιστική παρέμβαση της νεολαίας στο χώρο του αθλητισμού, ώστε η Ολυμπιάδα του 2004 να μη γίνει πεδίο κερδοσκοπίας και πλύση εγκεφάλου, αλλά ευκαιρία για την υγιή ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολειά και τις γειτονιές.

Μελετήστε και προβάλετε πλατιά μέσα στη νεολαία την ιστορία και την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ, τις ιδέες και τους σκοπούς του.

Ραντεβού στο επόμενο Φεστιβάλ.

Ζήτω τα 30 χρόνια της ΚΝΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ