Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραδίνουν στους ιδιώτες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την παράδοση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις των πιο προσοδοφόρων επιμέρους τομέων των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την προσπάθεια συρρίκνωσης της δημόσιας υπηρεσίας σε βάρος των πολιτών και των εργαζομένων στον τομέα, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών.

"Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, αποτελούν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και από αυτή τη σκοπιά θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται τόσο η αποδοτικότητα όσο και το επίπεδο ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Και σ' αυτή την περίπτωση όμως, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς κοινής ωφέλειας (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές), επιχειρείται μια απορυθμιστική απελευθέρωση του τομέα και ουσιαστική κατάργηση της έννοιας, της καθολικής υπηρεσίας, σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών και των πολιτών".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η παράδοση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις των πιο προσοδοφόρων επιμέρους τομέων και υπηρεσιών σημαίνει αντικειμενικά τη συρρίκνωση στο ελάχιστο της δημόσιας υπηρεσίας, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, των ιδιωτών και των μικρών επιχειρήσεων. Είναι εμφανές ότι όταν βάση λειτουργίας των αντίστοιχων υπηρεσιών είναι ο νόμος του κέρδους, θα εγκαταλειφθούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι, για παράδειγμα, τα ελληνικά νησιά και οι αγροτικές περιοχές. Ταυτόχρονα, θίγεται άμεσα το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, που μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στους ταχυδρομικούς οργανισμούς, που απασχολούν 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους".

Ο Γ. Θεωνάς επισήμανε το γεγονός ότι "η κοινή θέση του Συμβουλίου έκανε δεκτές ορισμένες θέσεις και προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (διαφημίσεις μέσω ταχυδρομείου, διασυνοριακή αλληλογραφία, δέματα μέχρι 10 κιλά) που επιτρέπουν την ενίσχυση σε κάποιο βαθμό, και για όσο χρόνο θα ισχύουν οι σχετικές ρυθμίσεις, της ικανότητας των δημόσιων φορέων παροχής καθολικών υπηρεσιών να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες προσιτές στους Ευρωπαίους πολίτες". Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "η περιορισμένη χρονική διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων αυτών και η άρνηση του Συμβουλίου να δεχτεί προτάσεις που αφορούν την προστασία των δημόσιων ταχυδρομικών φορέων έναντι των ενιαίων τελών σε μια απελευθερωμένη αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών, δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την τύχη της δημόσιας υπηρεσίας".

"Εμάς, τόνισε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μας ενδιαφέρουν και οι εργαζόμενοι του τομέα, αλλά και οι χρήστες των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των μειονεκτικών περιοχών που, κάτω από το καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ