Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θύμα της "σύγκλισης" και ο πολιτισμός

Θύμα της "σύγκλισης", της μονόπλευρης λιτότητας και της δημοσιονομικής "πειθαρχίας" είναι και ο πολιτισμός στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης του Ιταλού ευρωβουλευτή κ. Ατζολίνι, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "Πολιτική συνοχής και πολιτισμός - Συμβολή στην Απασχόληση".

Από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, τονίστηκε ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Ενωσης πλήττει την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, αφού πάρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες εξαρτώνται - στα αρχικά τους τουλάχιστον στάδια - από δημόσιες επιχορηγήσεις σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Επιτροπή ότι αναμειγνύεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τις περιφερειακές αρχές, καθώς υιοθετεί, απορρίπτει ή αναπροσαρμόζει σχέδια που καταρτίζουν οι περιφερειακές αρχές, κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δράσεις για τον πολιτισμό σε δρόμους που εξυπηρετούν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι τον πολιτισμό ή τις ανάγκες των περιφερειών.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, οι επενδύσεις σε πολιτιστικά αγαθά, προσανατολίστηκαν υπερβολικά προς όφελος του τουρισμού, υπονομεύοντας, με αυτό τον τρόπο, το μέλλον των 3,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον πολιτιστικό τομέα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,8% του εργαζόμενου πληθυσμού στις χώρες της Ενωσης. Το Κοινοβούλιο εκτιμά ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι συνιστώσες της "πολιτιστικής βιομηχανίας", ενώ οι μηχανισμοί πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία πρέπει να παίρνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ