Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστής στην υποτέλεια

Μόνο όσοι έχουν τυφλωθεί από τη δουλοπρέπεια απέναντι στις ΗΠΑ δεν μπορούν να διακρίνουν ότι τις τύχες του Κυπριακού, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαχειρίζονται εν λευκώ οι ΗΠΑ, με γνώμονα πρώτα και κύρια την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Τα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας (Ολμπράιτ, Χόλμπρουκ, Μίλερ) έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο προκλητικής ανάμειξης και υπαγόρευσης των κινήσεων που "πρέπει" να γίνουν, ώστε τα "ενδιαφερόμενα μέρη", με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση Σημίτη, όχι απλώς έχουν αποδεχτεί, αλλά έχουν νομιμοποιήσει αυτή την ιμπεριαλιστική συμπεριφορά και την επιδιώκουν διακαώς.

* * *

Και μόνο αυτή η δράση των Αμερικάνων θα ήταν αρκετή για να τηρηθούν, τουλάχιστον, κάποιες αποστάσεις και επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που είναι γνωστές οι αμερικανικές επιδιώξεις και τα σχέδια για οριστική διχοτόμηση του Κύπρου, για μετατροπή το Νησιού σε "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" που θα εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Από αυτή τη σκοπιά, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται οι αμερικανικές "πρωτοβουλίες", οι οποίες τίποτα το θετικό δεν προοιωνίζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Κι όμως, η κυβέρνηση Σημίτη, χωρίς να βγάλει κανένα συμπέρασμα από τη συμφωνία της Μαδρίτης, που γράφηκε διά χειρός Ολμπράιτ, δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στις νέες πρωτοβουλίες που εξήγγειλε προχτές από τη Λάρνακα, πριν και για λογαριασμό των "ενδιαφερόμενων μερών", η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Καθαγιάζει την παρέμβαση των ΗΠΑ, την αναγορεύει ως τη μόνη "σανίδα σωτηρίας" και ελπίδας για τη λύση του Κυπριακού και την εμφανίζει ως ανταποκρινόμενη στα συμφέροντα της Κύπρου και της ειρήνης. Χρησιμοποιεί γι' αυτό το σκοπό το επιχείρημα ότι η πρόσκληση των ΗΠΑ αποσκοπεί σε διάλογο για την "ασφάλεια" και την "αποστρατιωτικοποίηση", ενώ είναι ολοφάνερο ότι πραγματικός στόχος είναι η μη εγκατάσταση των "S - 300" και η ΝΑΤΟποίηση του Νησιού.

Παράλληλα, καλλιεργεί αυταπάτες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν είναι φανερή η βούληση των "ισχυρών εταίρων" να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή διαδικασία για να επιβάλουν τη "λύση" που επιθυμούν στο Κυπριακό. * * *

"Θα επιδείξουμε μια δραστηριότητα πρωταγωνιστή προκειμένου σε όλα τα θέματα να υπάρξει πρόοδος", δήλωσε χτες με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι πρωταγωνιστής στην υποτέλεια, και θεωρεί την πρόοδο για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων ως πρόοδο της ειρήνης και της ασφάλειας.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς «διευθέτηση» με μοχλό και επίκεντρο την Ενέργεια (2019-01-26 00:00:00.0)
Το Κυπριακό σε χειρότερη θέση (1998-03-24 00:00:00.0)
Πλήρης ΣΥΝ - γχυση! (1997-09-27 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (1997-02-22 00:00:00.0)
Αμερικανικές εντολές (1996-07-18 00:00:00.0)
Αμερικανική επίσκεψη στο "τρίγωνο" (1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ