Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Αμερικανική επίσκεψη στο "τρίγωνο"

"Ζεστό" επιθυμεί να κρατήσει - και για προεκλογικούς λόγους - η Ουάσιγκτον το ενδιαφέρον της για την περιοχή, με την επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ

Τουλάχιστον, χτες, στη συνάντησή της με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη, η Μ. Ολμπράιτ - όπως βεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Αμυνας - δεν κόμισε καμία νέα πρόταση ή ιδέα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το Κυπριακό.

Η Μ. Ολμπράιτ, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της αμερικανικής κυβέρνησης και ο επικρατέστερος, ίσως, μνηστήρας για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση Κλίντον, έφτασε χτες στην Αθήνα και ξεκίνησε τις επαφές της με τη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λίγο αργότερα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ. Σήμερα η Μ. Ολμπράιτ θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Πρέπει να σημειωθεί, πως μετά τις χτεσινές συναντήσεις της Αμερικανίδας αξιωματούχου δεν έγιναν δηλώσεις. Ομως, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας "βεβαίωναν" πως η συνάντησή της με τον Γερ. Αρσένη πραγματοποιήθηκε σε "πολύ καλό κλίμα", ήταν "ενημερωτική" και άκουσε τις ελληνικές απόψεις για το Βοσνιακό, το Αιγαίο, το Κυπριακό και ενημερώθηκε για την έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα γνωρίζει τις πάγιες απόψεις της Ουάσιγκτον για τη διαμόρφωση των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, απόψεις τις οποίες η Μ. Ολμπράιτ προφανώς επαναλαμβάνει. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η Αμερικανίδα αξιωματούχος σε αυτό το ταξίδι της στην περιοχή αναμένεται να καλλιεργήσει την ιδέα για την εγκατάσταση στην Κύπρο πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα αντικαταστήσει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και την ελληνική εθνοφυλακή. Πρόκειται ουσιαστικά για βήμα ΝΑΤΟποίησης του κυπριακού προβλήματος.

Πάντως, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κύριος στόχος της επίσκεψης Ολμπράιτ στην περιοχή είναι η συντήρηση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον αυτό, όπως υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας, έχει τώρα και προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς ο Πρόεδρος Κλίντον θέλει να δείξει στο ελληνικό λόμπι την προσωπική του "φροντίδα" για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ