Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γρ. Φαράκος και το "παιδομάζωμα"

Γράφω μερικές σκέψεις με αφορμή τη συμμετοχή του Γρ. Φαράκου, στην εκπομπή της ΕΤ-1 "Υιοθεσίες" στις 10 Ιουλίου. Το θέμα της ήταν το "παιδομάζωμα", όπως μάθαμε να το λέμε.

Η τακτική του Γρ. Φαράκου ήταν να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια να εκφράζει την προσωπική του γνώμη, η οποία κατά κάποιο τρόπο "αποκαθιστούσε" τα πράγματα. Αλλά πάντως η εντύπωση έμενε.

Συγκεκριμένα:

1) Αναρωτήθηκε ποια παιδιά έφυγαν έξω στις ανατολικές χώρες. Παιδιά που οι γονείς τους ή τα αδέλφια τους πολεμούσαν στο Δημοκρατικό Στρατό. Αλλά και κάποια παιδιά που στις οικογένειές του "δημιουργήθηκε έντεχνα" η εντύπωση ότι αν έμεναν, θα πάθαιναν δεινά.

2) Αναφέρθηκε σε επιστολή ενός υπουργού του Χότζα, που έλεγε ότι τα παιδιά της αποστολής δεν ήταν τόσα όσα αναγράφονταν στην κατάσταση, αλλά λιγότερα. Και συμπλήρωνε ο Αλβανός "αλλά αυτό θα το τακτοποιήσουμε". Ετσι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις στον ανίδεο θεατή, που θα μπορούσε να φτάσει να σκεφτεί "τι γινόταν λοιπόν με αυτά τα παιδιά". Ο Γρ. Φαράκος μήπως δε γνώριζε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παιδιά έφταναν στις ακτές της Αλβανίας και μπάρκαραν για την Πολωνία; Ηταν πάντα τόσο εύκολο να φτάσουν έγκαιρα; Αφού άφησε όμως τα υπονοούμενα, τελικά δέχτηκε ότι και τα παιδιά αυτά που έλειπαν από τις καταστάσεις πέρασαν και βρέθηκαν στις ανατολικές χώρες. Ποιο λοιπόν το νόημα και η αναφορά σε μια τέτοια επιστολή;

3) Αναγνώρισε ότι τα παιδιά στις χώρες που τα φιλοξένησαν έμειναν στα καλύτερα μέρη και σπούδασαν "ακόμα κι αν δεν το άξιζαν". Αλλά η Ελλάδα, είπε, στερήθηκε αυτά τα παιδιά που τα είχε ανάγκη την εποχή εκείνη, εννοούσε σαν δυναμικό εργατικό, επιστημονικό.

***

Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο Γρ. Φαράκος; Πώς θα ζούσαν αυτά τα παιδιά την εποχή εκείνη του μίσους και της εμπάθειας; Θα τα φώναζαν στην Ασφάλεια και θα τα ρωτούσαν: "Τι γνώμη έχεις για τον κομμουνισμό; Αν δεν τον αποκηρύξεις, αν δεν αποκηρύξεις τον πατέρα σου, δε θα μάθεις γράμματα, δε θα δουλέψεις, δε... γιατί ναι μεν "κάθε αρνάκι απ' το πόδι του κρέμεται" αλλά "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα"".

Δηλαδή και τα παιδιά αυτά των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού θα υφίσταντο όσα υπέστησαν τα παιδιά των μαχητών του ΕΛΑΣ, που βρέθηκαν παγιδευμένα σε εξορίες και φυλακές, αν βέβαια γλίτωναν από τα σωφρονιστήρια και κάποια παράνομη υιοθεσία!

***

Αυτά δεν τα γνωρίζει ο Γρ. Φαράκος; Πιστεύω ότι είχε την υποχρέωση να τα γνωρίζει. Ειλικρινά αυτό που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή γι' αυτόν είναι βαθιά λύπη για τον κατήφορο που πήρε.

Ρούλα ΦΟΥΣΤΕΡΑΚ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ