Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπως συμφέρει τους συμμάχους μας

Με αφορμή τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση επιτροπής που θα συντάξει το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και η Πολιτική Ανοιξη βρήκαν ευκαιρία να επαναλάβουν τις γνωστές τους απόψεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας, επιρρίπτοντας όλα τα δεινά της Ελλάδας στην Τουρκία, αφήνοντας ταυτόχρονα στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπαίτιους, που είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Τουρκία είναι ο βραχίονας, ο μοχλός, ο προαγωγός της αμερικανικής και γενικότερα της ΝΑΤΟικής πολιτικής στην περιοχή", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Αναφερόμενος ακολούθως στις πρόσφατες εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής φιλίας, που έγιναν στη Λέσβο, σημείωσε ότι παραβρισκόμενος Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι όταν στη γείτονα χώρα υπάρχουν έντονα κοινωνικά προβλήματα, πολιτική κρίση ή κάτι δεν πάει καλά, τότε θα έρθει στο προσκήνιο η ελληνοτουρκική διαφορά, το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει και θα σκεπαστούν όλα τα άλλα προβλήματα. "Αυτή η τακτική ακολουθείται και στη χώρα μας. Υπάρχει κοινός καθοδηγητής", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας και για του λόγου το αληθές υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ στην αγορά όπλων και ακολουθεί η Τουρκία.

"Οι λαοί των δύο χωρών καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και εκδηλώνουν όλο και περισσότερο τη θέλησή τους να ματαιώσουν αυτά τα σχέδια", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: "Οι τουρκοφάγοι είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν με τον δικό τους τρόπο τους αντίστοιχους ελληνοφάγους από την άλλη μεριά".

Ο Στρ. Κόρακας, σχολιάζοντας εξάλλου την ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε ότι μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση: "Να παίρνουμε ό,τι μας δίνουν και να δίνουμε ό,τι μας ζητούν".

Τα λεχθέντα από τον βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαίωσε επί της ουσίας ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος κατ' αρχήν είπε ότι δε θα απαντήσει στην κριτική, διότι είναι εκτός του περιεχομένου του συζητούμενου νομοσχεδίου, δε δίστασε όμως να χαρακτηρίσει σαν "θετική εξέλιξη" την προχτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Στρ. Κόρακας δήλωσε ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει διότι το σχέδιο που θα συντάξει η επιτροπή για τον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών θα συζητηθεί με τη διαδικασία των Κωδίκων, που σημαίνει ότι δε θα μπορεί η Βουλή να κάνει την οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλαγή. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η ΝΔ, ενώ το ψήφισε η Πολιτική Ανοιξη.

  • Αργά το βράδυ κατατέθηκαν δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορούσε την καταβολή στους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ ειδικού επιδόματος αυξημένης ευθύνης που θα διατεθεί από το λογαριασμό "απόρρητες δαπάνες". Η δεύτερη την καταβολή μηνιαίας ειδικής αποζημίωσης στο προσωπικό της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε και στο σύνολό του το νομοσχέδιο που αφορούσε τη ρύθμιση θεμάτων του ΟΠΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ