Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ακόμη μια... επιτυχία

Μετά τη διαμόρφωση των "νέων ισορροπιών" από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε στην προδιαγεγραμμένη από καιρό πορεία, η οποία καθόριζε την άρση των επιφυλάξεων για την προώθηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις μεσογειακές χώρες, άρα και την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση, "πιστή στην παράδοση", έσπευσε να μιλήσει για μια "θετική εξέλιξη" και να εκφράσει, διά του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, την "πλήρη ικανοποίησή της", γιατί "είναι η πρώτη φορά σ' αυτό το βαθμό και μ' αυτό τον τρόπο που υπάρχει κατανόηση της θέσης που έχει εκφράσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής".

Πέρα, λοιπόν, από τους συνηθισμένους σε αυτές τις περιπτώσεις "πανηγυρισμούς" η χτεσινή απόφαση της Κοινότητας - ως αποτέλεσμα συμβιβασμού - έχει, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αρνητικές πλευρές, οι οποίες πρέπει να επισημανθούν.

Οπως, υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η άρση του ελληνικού "βέτο" για την προώθηση του προγράμματος MEDA προς την Τουρκία, έγινε κάτω από το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των εταίρων της ΕΕ και της Ουάσιγκτον. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι εταίροι, αποδεχόμενοι ανέξοδα τα αυτονόητα, περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, προχωρούν στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και προωθούν τις επενδύσεις τους προς την Τουρκία, δίχως, στην ουσία να δεσμεύονται οι ίδιοι και να δεσμεύουν την Τουρκία, για έμπρακτη εφαρμογή των διακηρύξεων.

Το σημαντικότερο ίσως αρνητικό σημείο της χτεσινής απόφασης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί η δέσμευση που ανέλαβε η Αθήνα και η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, παραπέμπει σε ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Είναι φανερό από όλα αυτά, πως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, "ξαναζωντανεύει", στο πλαίσιο της Κοινότητας, η ιδέα για την προώθηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, με στόχο τη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών "διαφορών".

Ισως, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε πως "θεωρούμε θετικό βήμα την απόφαση της ΕΕ, η οποία αρμόζει με τις υποχρεώσεις της Κοινότητας απέναντι στην Τουρκία". Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κείμενο των "15", που αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αυτή "αξιολογείται από την πλευρά της Τουρκίας και θα ανακοινωθούν αργότερα οι απόψεις μας για το θέμα αυτό".

ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη

Σχετικά με την άρση του ελληνικού "βέτο" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωση του εκπροσώπου του Π. Παυλόπουλου, φαίνεται πως συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος "η ΝΔ θα παρακολουθήσει, με την προσοχή και την υπευθυνότητα που απαιτείται, την τύχη και την εφαρμογή" της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Αντίθετα η Πολιτική Ανοιξη με δήλωση του προέδρου της Αντ. Σαμαρά, υποστηρίζει ότι"η δήλωση των "15" δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα για την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του "βέτο" για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ