Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Να θέσουμε τις βάσεις του μετώπου πάλης

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα η Συνδιάσκεψη Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου (που αποτελείται από τις ΚΟ Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας).

Στη Συνδιάσκεψη εκτιμήθηκε πως οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι σε θέση να δράσουν αποφασιστικά για την προώθηση του άμεσου πολιτικού στόχου του Κόμματος, έτσι ώστε η επόμενη διετία να αποτελέσει την περίοδο όπου θα μπουν οι βάσεις για το χτίσιμο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης και την ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Η εκτίμηση αυτή στηρίχτηκε:

- Στη θετική δράση και πείρα που απέκτησαν οι ΚΟ από την ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας και τη δράση τους στο φιλειρηνικό κίνημα

- Στη θετική πείρα που απέκτησαν οι ΚΟ από τις προηγούμενες πολιτικές μάχες

- Στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, μπορούν σήμερα να δράσουν πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην περιοχή

- Στην όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στην περιοχή, καθώς η προσαρμογή στις επιταγές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και οι αλλαγές στην οικονομία υπέρ των μονοπωλίων δείχνουν την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες οικοδόμησης του α - α - δ - μ.

Εκτιμήθηκε πως η οικοδόμηση του Μετώπου πρέπει να βρεθεί στο κέντρο της πολιτικής - ιδεολογικής - οργανωτικής και μαζικής δράσης των ΚΟ. Η προσπάθεια οικοδόμησής του μπορεί να ξεκινήσει στην περιοχή με συσπειρώσεις γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους.Να στηρίζεται σε βασικά προβλήματα, που απασχολούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα στο χώρο δουλιάς, κατοικίας, στον κλάδο, στο δήμο, στο νομό, στην ευρύτερη περιοχή. Κλειδί σ' αυτό είναι να βρίσκεται κάθε φορά ο κρίκος που οδηγεί στη συσπείρωση και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.Να στηρίζεται στην κοινή δράση των οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων, της νεολαίας, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, των συνταξιούχων, των καθηγητών - γονιών - μαθητών.

Βασικοί κρίκοι που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συσπείρωσης σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στην περιοχή είναι:

1. Το φιλειρηνικό κίνημα, με κέντρο τον αγώνα για την απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών από τον Αραξο, που πρέπει να πάρει παμπελοποννησιακό χαρακτήρα, με κινητοποιήσεις ενάντια στις χερσαίες και ναυτικές ΝΑΤΟικές ασκήσεις, διεύρυνση των Επιτροπών Ειρήνης, δημιουργία "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" σε όλους τους νομούς, μαζικοποίηση των εκδηλώσεων στην Κερασίτσα.

2. Το κίνημα ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη διεκδίκηση Δημοψηφίσματος, με τη συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τη συγκέντρωση 15.000 υπογραφών στην περιοχή.

3. Συσπειρώσεις, επιτροπές και μέτωπα, που μπορούν να ανοιχτούν για

- την ανεργία στην Καλαμάτα

- την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας

- την κλωστοϋφαντουργία στην Καλαμάτα

- τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ανατολική Πελοπόννησο

- την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, των ναρκωτικών, του πολιτισμού

- τη συσπείρωση γυναικών με γυναικείους συλλόγους, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς

4. Η δουλιά στην εργατική τάξη. Το Μέτωπο θα οικοδομείται πρώτα στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλιάς, στον κλάδο. Γι' αυτό απαιτείται έντονη και σταθερή παρουσία των κομμουνιστών στους χώρους δουλιάς, ανάπτυξη στρατολογιών σε μεγάλα εργοστάσια και κλάδους, πολύπλευρη δραστηριότητα στα σωματεία, στις επιτροπές ανέργων και άλλους φορείς. Να ενισχύεται το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ειδικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στα εργοστάσια της Καλαμάτας. Τέλος, στόχος είναι η αλλαγή συσχετισμών στα ΕΚ Καλαμάτας, Αργους, Ναυπλίου, Σπάρτης.

5. Το αγροτικό κίνημα, με την αναζωογόνηση αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, την οικοδόμηση γερών ΚΟΒ στα κεφαλοχώρια και την ανάπτυξη κινητοποιήσεων για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής (λάδι, σταφίδα, οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφία).

6. Στο κίνημα παιδείας

7. Στο κίνημα νεολαίας

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε θετικά την αλληλεγγύη του λαού του Ναυπλίου στον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στην πειρατεία του "Μάρκο Πόλο". Τονίστηκε πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, που θα πρέπει να πάρουν παμπελοποννησιακό χαρακτήρα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Προϋπόθεση για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση των κομματικών οργανώσεων. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην οργάνωση της ιδεολογικής δουλιάς και την εκλαϊκευση των αποφάσεων του Συνεδρίου, καθώς και στην αύξηση των κομματικών δυνάμεων και την οικοδόμηση νέων ΚΟΒ.Τέλος, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί πολύμορφη δραστηριότητα από τις ΚΟ για τα 50χρονα του ΔΣΕ, με κορύφωμα τη διοργάνωση παμπελοποννησιακής εκδήλωσης το φθινόπωρο.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της, η Συνδιάσκεψη εξέλεξε Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου, με γραμματέα τον Στάθη Βαμβέτσο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ