Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθεστώς η "μαύρη εργασία"

"Οργιάζει" σε καφετερίες - εστιατόρια του Πειραιά η "μαύρη εργασία". Πλήθος παραβάσεων διαπίστωσαν η Επιθεώρηση Εργασίας και συνδικαλιστές

Τη "μαύρη εργασία" Ελλήνων και αλλοδαπών και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - συστατικά στοιχεία της εργοδοτικής ασυδοσίας που επικρατεί σε καφετερίες και εστιατόρια στην περιοχή του Πειραιά - συνάντησαν προχτές το απόγευμα, συνδικαλιστές των σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά και Καφεζαχαροπλαστών και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,που μαζί με τον Επιθεωρητή Εργασίας και εκπρόσωπο του Ταμείου Εσόδων του ΙΚΑ,πραγματοποίησαν ελέγχους σε καφετερίες και εστιατόρια του Πειραιά.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε έξι καφετερίες και μεικτά μαγαζιά (εστιατόριο - καφετερία) στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά και στο Πασαλιμάνι.Σε όλα τα μαγαζιά διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων, τη μη ύπαρξη καταστάσεων προσωπικού, την κατάργηση του ρεπό κ. ά. Ενδεικτικά, στο μαγαζί του "Σταυριανάκου" δούλευαν δυο ανασφάλιστοι Πακιστανοί. Δυο εργαζόμενους από την πίσω πόρτα της καφετερίας του φυγάδευσε ο Τ. Μπουντούρης μόλις αντίκρισε το κλιμάκιο. Το γεγονός κατέγραψε και ο Επιθεωρητής Εργασίας στο Δελτίο Ελέγχου. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης επιτέθηκε φραστικά στο κλιμάκιο, λέγοντάς τους ότι του αναστατώνουν το μαγαζί. Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα το ΙΚΑ είχε ξανακάνει έλεγχο στο μαγαζί και είχε επιβάλει πρόστιμο 4 εκατομμυρίων για παράνομη απασχόληση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού ΠειραιάΓεράσιμος Κόγιας μας δήλωσε σχετικά: "Ο προχτεσινός έλεγχος ήταν μια ενδεικτική εικόνα για το ποια κατάσταση επικρατεί στον Πειραιά. Η ίδια εικόνα υπάρχει σε εκατοντάδες μαγαζιά, δηλαδή ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων και άλλα. Εμείς λέμε, για να μπορέσει να γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος, να συσταθούν μεικτές επιτροπές ελέγχου, οι οποίες πιο συστηματικά θα πραγματοποιούν ελέγχους. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά αυτούς τους ελέγχους, προκειμένου να μπει ένα φρένο σ' αυτήν την ασυδοσία". Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης μας δήλωσε: "Θα πιέσουμε να συνεχιστούν αυτοί οι έλεγχοι. Είναι μια προσπάθεια υπεράσπισης στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, όπως είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στη σύνταξη. Οι καταστηματάρχες δουλεύουν με ανασφάλιστους εργαζόμενους για να μειώνουν το κόστος τους και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κανείς δε θα πάρει στο τέλος σύνταξη. Φάνηκε από αυτόν τον έλεγχο ότι τη στάση των ιδιοκτητών ενθαρρύνει η πολιτική αποδιοργάνωσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την ευθύνη την έχει καθαρά η κυβέρνηση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φέρνει στη Βουλή τις σοβαρές καταγγελίες επιθεωρητών Εργασίας (2022-07-12 00:00:00.0)
Πάνω από 35% η ανασφάλιστη εργασία (2012-10-03 00:00:00.0)
Να μπει φραγμός στην ασυδοσία (2002-07-26 00:00:00.0)
Χαριστική βολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας! (1999-07-13 00:00:00.0)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ} (1998-09-26 00:00:00.0)
fotooooooooooooooooooooooooooooooooooo=================================================Σε έξαρση η "μαύρη" εργασία (1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ