Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφιαλτική η έκταση της "μαύρης" εργασίας

Αποκαλυπτικά τα αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, μετά από ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις Περιστερίου και Πέλλας, για την έκταση του φαινομένου, αλλά και για το πλέγμα ασυλίας, που λειτουργεί υπέρ των παρανομούντων εργοδοτών

Εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η έκταση της "μαύρης", της ανασφάλιστης, εργασίας, όχι μόνο για τους αλλοδαπούς, αλλά και για τους Ελληνες εργαζόμενους.

Προχτές κιόλας, η Διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι, από ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις του Περιστερίου και της Πέλλας, προέκυψε το εξής συγκλονιστικό στοιχείο: Επί 751 εργαζομένων, βρέθηκαν 413 ανασφάλιστοι, εκ των οποίων οι 171 ήταν αλλοδαποί!Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα αναλυτικότερα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας - της ΕΥΠΕΕ - του ΙΚΑ.

Οι έλεγχοι που αναφέρονται στην περιοχή Περιστερίου και που έγιναν στις 2 Σεπτέμβρη, αφορούν μόλις δυο επιχειρήσεις του κλάδου, τη ΡΑΦΗ ΕΠΕ και τηΣΤΥΛ και ΜΟΔΑ ΑΕ,όπου - σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας προς τον διοικητή του Ιδρύματος Γ. Σολωμό - βρέθηκαν 190 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 108 αλλοδαποί ανασφάλιστοι! Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στην έκθεση σημειώνεται ότι: "κατά την εκτίμησή μας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανασφαλίστων από τους υπόλοιπους, πλέον των 150"!

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η έκθεση της ίδιας υπηρεσίας, που αφορά τους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιό της στο Νομό Πέλλας στις 4/9/97.

  • Στην επιχείρηση ΠΙΛΤΣΗΣ ΑΕ - υποκαταστήματος ΙΚΑ Εδεσσας - βρέθηκαν 155 εργαζόμενοι με 53 ανασφάλιστους, εκ των οποίων οι 28 αλλοδαποί.
  • Στην επιχείρηση ΚΟΝΕΞ ΑΕ - υποκαταστήματος ΙΚΑ Σκύδρας - βρέθηκαν 81 εργαζόμενοι με 38 ανασφάλιστους,εκ των οποίων οι 9 αλλοδαποί. "Ο έλεγχος - σημειώνεται - δεν ολοκληρώθηκε, επειδή αποχώρησαν (σ.σ. φυγαδεύτηκαν!) περίπου 50 εργαζόμενοι, προφανώς αλλοδαποί)".
  • Στην επιχείρηση ΣΑΛΙΓΚΑΡ ΑΕ - υποκαταστήματος ΙΚΑ Σκύδρας - βρέθηκαν 82 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 26 ανασφάλιστοι αλλοδαποί.
  • Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις βρέθηκαν 93 εργαζόμενοι με 38 ανασφάλιστους αλλοδαπούς.

"Σύνολο - καταλήγει η έκθεση - στο Ν. Πέλλας καταγράφηκαν σε δυο ημέρες 411 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 155 ανασφάλιστοι και στους υπόλοιπους προέκυψε μειωμένη ασφάλιση"!

Ωστόσο, όσο αποκαλυπτικά είναι τα πιο πάνω στοιχεία για την έκταση του φαινομένου, άλλο τόσο σοκάρει και το όλο πλέγμα ασυλίας, που υπάρχει και λειτουργεί για τους θρασύτατα παρανομούντες εργοδότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα "Τι μέτρα πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν σε βάρος των πιο πάνω επιχειρήσεων;", η απάντηση από μεριάς των αρμοδίων παραγόντων του ΙΚΑ είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πιέζονται από τον εργοδότη να δηλώνουν ότι μόλις "σήμερα" έπιασαν δουλιά και αφού ο εργοδότης - βάσει του καθεστώτος που ισχύει - έχει περιθώριο κάποιων ημερών να δηλώσει την πρόσληψη...

Θ. Ευθυμίου: "Μιλάμε για εξωφρενικές καταστάσεις"

Επειδή αρκετές από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ανήκουν στον κλάδο ένδυσης, ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της κλαδικής ομοσπονδίας Θύμιου Ευθυμίου."Το ΙΚΑ δίνοντας αυτά τα στοιχεία - λέει - έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τα όσα χρόνια τώρα καταγγέλλουμε. Εμάς δε μας εκπλήσσουν αυτά τα στοιχεία. Αντίθετα, έχουμε να προσθέσουμε πολύ περισσότερα. Στην Καστοριά - Σιάτιστα δουλεύουν 20.000 γουνεργάτες. Ξέρετε πόσοι είναι ασφαλισμένοι; Ούτε 1.500!Τα έχουμε καταγγείλει αυτά στο ΙΚΑ, αποτέλεσμα δε βλέπουμε. Υπάρχουν άλλες περιοχές που επικρατεί το φασόν, π.χ. Δράμα, Ξάνθη, Λάρισα κλπ., όπου οι εργαζόμενες ή δουλεύουν ανασφάλιστες ή με μειωμένη ασφάλιση, δηλαδή 25 μέρες δουλιά - 10 ένσημα! Μιλάμε για εξωφρενικές καταστάσεις.Και βεβαίως απαιτούμε, όχι απλά ανακοινώσεις και ελέγχους χωρίς αντίκρισμα, αλλά μέτρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Αλλη, ωστόσο, είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι, αντί για μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής και παρά το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ, βλέπουμε με τα γνωστά Προεδρικά Διατάγματα για τους αλλοδαπούς να παρατείνεται το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας τους. Βλέπουμε την παραγραφή, ουσιαστικά, των βεβαιωμένων οφειλών των ιδιωτών στο ΙΚΑ. Βλέπουμε την προώθηση της θεσμοθέτησης της πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, που θα τινάξει κυριολεκτικά το ΙΚΑ και την κοινωνική ασφάλιση στον αέρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ