Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στην ΠΥΡΚΑΛ

"Εργατοϋπαλληλική Ενότητα": Καθοριστικής σημασίας η σαφήνεια στους στόχους της πάλης

Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην οικονομική υποβάθμιση και παραγωγική συρρίκνωση της ΠΥΡΚΑΛ,αποφάσισαν χτες στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Υμηττού. "Να παραμείνει η ΠΥΡΚΑΛ 100% στο δημόσιο" πρότεινε σαν βασικό στόχο διεκδίκησης η "Εργατοϋπαλληλική Ενότητα",σε αντίθεση με το σκόπιμα ασαφές πλαίσιο αιτημάτων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Στις κινητοποιήσεις, με απόφαση της συνέλευσής τους, αποφάσισαν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της εταιρίας, την Τρίτη σε 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στη Βουλή. Επίσης την Τετάρτη 4ωρη στάση και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ την Πέμπτη θα γίνει νέα συνέλευση.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας", τη σαφήνεια που θα πρέπει να έχουν οι στόχοι πάλης του σωματείου. Υπογράμμισε ότι το πλαίσιο αιτημάτων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ είναι ασαφές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Λένε για ενιαίο κέντρο να υπαχθούν οι αμυντικές βιομηχανίες. Ποιο θα είναι αυτό; Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, η Holding company, μα με όλα τα σενάρια, επιδιώκεται συρρίκνωση. Λένε ότι ο ένας υπουργός που λέει έτσι είναι καλός, ο άλλος κακός, δημιουργώντας αυταπάτες. Λένε "ναι" στη συρρίκνωση του προσωπικού - είχαν αποδεχτεί το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας - αλλά με... ανώδυνο τρόπο".

Πρότεινε σαν πλαίσιο αιτημάτων: Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, αλλά να υπάρξει δουλιά για όλες τις μηχανές και πρόγραμμα προσλήψεων στην παραγωγή. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων της εταιρίας για το επόμενο 6μηνο και συνολική ρύθμιση των χρεών. Πρόγραμμα επενδύσεων και εκσυγχρονισμού συγκεκριμένα, για το είδος των πυρομαχικών, τις μηχανές, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης. Δέσμευση ότι κανένα πρόγραμμα"εξυγίανσης" δε θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα. Παραμονή της ΠΥΡΚΑΛ στο δημόσιο, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας. Από πλευράς της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας", οι Θ. Κοτρώνης και Ν. Γαβράς, που μίλησαν στη συνέχεια, κάλεσαν τις άλλες παρατάξεις να συμπεριλάβουν σαν βασικό στόχο το "ΠΥΡΚΑΛ 100% στο δημόσιο".

Ο πρόεδρος του σωματείου, Α. Αλεξανδρής,ωστόσο, είπε: "Είμαστε υπέρ στο να είναι οι μετοχές (!) της αμυντικής βιομηχανίας στο δημόσιο. Είμαστε κατά του στρατηγικού επενδυτή, αλλά αν έρθει η Κύπρος να πάρει τμήμα των μετοχών - είναι κομμάτι του ελληνισμού - δε θα πούμε όχι"!

Στο εργοστάσιο της Ελευσίνας

Με εσωπαραταξιακά "μαχαιρώματα" και όχι με το ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο είναι το μέλλον της ΠΥΡΚΑΛ, ασχολήθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, κατά τη χτεσινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΕ Μ. Αλεξίου,επισήμανε ότι, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας προσπαθούν να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους κλίμα εφησυχασμού. Τόνισε την ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ και για να υπάρξει ανάπτυξή της σαν δημόσιας επιχείρησης και κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ