Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βάρβαρη εξώθηση στη φυγή και το θάνατο

Η Κ. Μάτσα, διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", απαντά στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για "ελεγχόμενη χρήση ηρωίνης"

"Ενα κοινωνικό πρόβλημα, τόσο πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα απ' όλους και ιδιαίτερα από τα δημόσια πρόσωπα", τονίζει με δήλωσή της στο "Ρ" η Κ. Μάτσα,διευθύντρια της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", με αφορμή την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,που έστειλε στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", η οποία άρχισε εκστρατεία αποποινικοποίησης της κάνναβης.

Οι δηλώσεις αυτές του Γ. Παπανδρέου συμπίπτουν με δραματικά γεγονότα στη χώρα μας, όπως είναι ο θάνατος 16χρονου από χρήση ηρωίνης. Ο Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του προς την "Ιντιπέντεντ" αναφέρει - σύμφωνα με τη χτεσινή "Ελευθεροτυπία" - και τα εξής: "Οι πολιτικές, που εφαρμόζονται επενδύοντας περισσότερο στην καταστολή παρά στην πρόληψη, έχουν αποκρύψει την πραγματικότητα, έχουν δημιουργήσει εγκληματίες, πολίτες μονίμως εκτός νόμου και έχουν ευνοήσει τα παράνομα κυκλώματα. Οι χρήστες κάνναβης είναι εκτεθειμένοι στον υπόκοσμο, που φροντίζει για την προώθηση μιας σειράς εργαστηριακά παρασκευασμένων ουσιών. Η αποποινικοποίηση της κάνναβης είναι ένα βήμα προς την κατάργηση της σχέσης ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών και χρήστες κάνναβης, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μέτρο αυτό θα έπρεπε, όμως, να συνοδεύεται από μια δραστική πολιτική, σχετική με την αντιμετώπιση των χρηστών "σκληρών" ναρκωτικών. Σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα το 70% του ελβετικού πληθυσμού υποστήριξε μια εναλλακτική αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Ουσιαστικά ζητήθηκε από την ελβετική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών ως ανθρώπους με προβλήματα υγείας και όχι ως εγκληματίες. Η ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης ή υποκαταστάτων στους χρήστες, συνδυασμένη με πρόγραμμα απεξάρτησης, μοιάζει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Εάν υιοθετήσουμε κι εμείς αυτό το μέτρο, πιστεύω ότι όχι μόνο θα περιορίσουμε τα προβλήματα υγείας που είναι συνδεδεμένα με τη χρήση των ναρκωτικών, αλλά θα επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στον κόσμο των ναρκωτικών, στη διαφθορά και στα παράνομα κέρδη. Ως πρώην υπουργός Παιδείας θα πρότεινα να επικεντρωθούν οι δυνάμεις μας στην εκπαίδευση και την ενημέρωση κυρίως των νέων πολιτών μας. Είμαι σήμερα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πιστεύω ότι η ένωσή μας οφείλει να επιδιώξει μια σοβαρή και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το θέμα που η εφημερίδα σας έφερε ξανά στην επικαιρότητα, ένας ανοιχτός διάλογος θα έπρεπε να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τις τρέχουσες πολιτικές".

Στη δήλωσή της προς το "Ρ", η Κ. Μάτσα τονίζει: "Θέσεις σαν κι αυτές του Γ. Παπανδρέου, για την ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης - κλιμάκωση της προηγούμενης θέσης του για την καλλιέργεια κάνναβης στις γλάστρες - όταν προτείνονται μέσα σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής κρίσης σαν τη σημερινή, που συνθλίβει τη νεολαία, φράζοντάς της το δρόμο στο μέλλον, το μόνο που μπορούν να εξασφαλίσουν για αυτήν είναι η νόμιμη και θεσμοποιημένη περιθωριοποίησή της, ο ακόμα μεγαλύτερος αποκλεισμός της και η ακόμα πιο βάρβαρη εξώθησή της στη φυγή και το θάνατο. Και αυτό, βέβαια, προς όφελος όσων έχουν κάθε συμφέρον να μην ακούγεται η φωνή της νεολαίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λογική της "μείωσης της βλάβης" του συστήματος από τη δική της ακριβώς αντίσταση και πάλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ