Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Επιστήμονες στην υπηρεσία της εργατικής τάξης

Το Κόμμα έχει ανάγκη και από νέους πρωτοπόρους εργάτες και από νέους πρωτοπόρους επιστήμονες, από διανοούμενους, που τις γνώσεις τους θα τις έχουν στη διάθεση της εργατικής τάξης της χώρας μας, θα τις θέσουν στην υπηρεσία της προόδου, που θα προετοιμάζουν την αυριανή κοινωνία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Με την παραπάνω επισήμανση απευθύνθηκε στους νεολαίους κομμουνιστές, που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο Δημήτρης Ζάχαρης,γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

"Την περασμένη χρονική περίοδο δώσατε με επιτυχία μια μάχη, που θα έχει έτσι ή αλλιώς επίδραση στην προσωπική σας ζωή. Αισθάνομαι μεγαλύτερη ευχαρίστηση που εκ μέρους των κομμουνιστών της Αθήνας μπορώ να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ηθελα να μοιραστούμε μερικές σκέψεις που συχνά κάνουμε και στο Γραφείο της ΚΟΑ και στο Γραφείο Αθήνας της Οργάνωσης της ΚΝΕ. Ξέρουμε, ορισμένοι γονείς κομμουνιστές, μέλη και οπαδοί του Κόμματος, έχουν ένα κάποιο δισταγμό στο να διευκολύνουν και να προσανατολίσουν τα παιδιά τους στις γραμμές της Οργάνωσης. Να μη βιαστούμε να τους καταδικάσουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι γίνεται κάτω από την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους σε μια σκληρή και απάνθρωπη κοινωνία και με το φόβο του χασίματος χρόνου από τη μελέτη και την προετοιμασία για τις εισαγωγικές, προσδοκώντας να βρουν στο μέλλον και τον επαναστατικό τους προσανατολισμό και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Να μην τους καταδικάσουμε αλλά και να μη διστάσουμε να τους πούμε ότι έχουν λάθος. Σε καμιά περίπτωση η πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, η κοινωνική δραστηριότητα στα μαθητικά συμβούλια και τους συλλόγους δεν έρχονται σε αντίθεση με τη γνώση, με τη δυνατότητα για πετυχημένες σπουδές.

Ισα ίσα, μέσα από μια τέτοια διαδικασία πιο αρμονικά αναπτύσσεται η προσωπικότητα των νέων. Δεν είναι θεωρία. Το δικό σας παράδειγμα το επιβεβαιώνει. Οταν από το σύνολο των υποψηφίων μόνο ο ένας - και για την ΑΘήνα λιγότεροι - από τους τρεις καταφέρνει να μπει σε μια σχολή. Τότε μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι γιατί περισσότεροι από ένας στους δύο Κνίτες από την Οργάνωση της Αθήνας, που ήταν υποψήφιοι, πέτυχαν στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Και δεν πρόκειται για Κνίτες της "ναφθαλίνης", αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία για στελέχη του μαθητικού κινήματος, αλλά και των οργάνων της ΚΝΕ.

Σε λίγο σχεδόν στο σύνολό σας θα αλλάξετε Οργάνωση σε ένα βαθμό και τρόπο ζωής, και όχι μόνο όσοι θα βρεθείτε σε σχολές άλλων πόλεων. Θα αναλάβετε καινούρια καθήκοντα, καινούριες ευθύνες. Είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο και πιο καλά ακόμη θα ανταποκριθείτε σε όλες σας τις υποχρεώσεις και των σπουδών σας και της Οργάνωσης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Να πάρετε όλες εκείνες τις γνώσεις που το σύστημα υποχρεώνεται να σας δώσει προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε επιστημονικό δυναμικό. Να τις διευρύνετε και άλλο. Να γίνετε καλοί επιστήμονες. Ομως μην αρκεστείτε σ' αυτό, στο στενό ορίζοντα της επιστήμης που επιλέξατε ή που σας έτυχε, πλουτίστε τις γνώσεις σας γενικότερα, ιδιαίτερα μελετώντας ταυτόχρονα τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία.

Το Κόμμα έχει ανάγκη και από νέους πρωτοπόρους εργάτες και από νέους πρωτοπόρους επιστήμονες, από διανοούμενους που τις γνώσεις τους θα τις έχουν στη διάθεση της εργατικής τάξης της χώρας μας, θα τις θέσουν στην υπηρεσία της προόδου, που θα προετοιμάζουν την αυριανή κοινωνία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Και ταυτόχρονα δυναμώστε τις κνίτικες Οργανώσεις, όπου υπάρχουν. Φτιάξτε γερές και μαζικές Οργανώσεις εκεί που δεν έχουμε ακόμη. Δουλέψτε μαζικά και χωρίς δισταγμό στις πλατιές μάζες των συναδέλφων σας, με εμπιστοσύνη στο δίκιο μας, στο Κόμμα μας, στην κοσμοθεωρία μας.

Απόψε δεν είναι μαζί μας οι άλλοι μισοί Κνίτες. Θα είμαστε μαζί, πρέπει να είμαστε μαζί, στις Οργανώσεις, στην πολιτική δουλιά της νεολαίας. Δε φτάνει αυτό. Πρέπει να μας απασχολήσει και ιδιαίτερα τις Κομματικές Οργανώσεις, αν φροντίσαμε, αν ανησυχήσαμε όσο έπρεπε την περίοδο και πριν την περίοδο των εξετάσεων. Δε θα κανοναρχήσουμε την προσωπική ζωή των συντρόφων μας. Νέους κομμουνιστές επαναστάτες θέλουμε να διαμορφώσουμε. Ομως δεν μπορεί να μη νοιαζόμαστε για δυσκολίες που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν σύντροφοί μας, ιδίως νεολαίοι. Οικογενειακά προβλήματα, οικονομικές δυσκολίες. Ιδιαίτερο ταμείο μπορεί να μη διαθέτουμε, όμως έχουμε 100άδες κομμουνιστές εκπαιδευτικούς που πρόθυμα μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία τους. Ευχόμαστε καλές επιτυχίες, καλή δύναμη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας (2021-06-19 00:00:00.0)
Με νέα ορμή στη νέα εκατονταετηρίδα που ανοίγεται μπροστά μας (2019-03-19 00:00:00.0)
Στην πάλη για το πραγματικά νέο και ωραίο (2008-01-22 00:00:00.0)
Η ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία του λαού μας! (2003-12-09 00:00:00.0)
Δεν πιάνουν οι απειλές τους (1999-05-26 00:00:00.0)
Η σχέση με το βιβλίο (1997-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ