Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα

Το 60% των μελών της Οργάνωσης πέρασε σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκδήλωση στην ΚΟΑ

"Πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα". Το σύνθημα αυτό έκαναν πράξη για μια ακόμη φορά Κνίτες και Κνίτισσες. Πάνω από το 60% των μελών της ΚΝΕ, κατάφερε επιτυχώς να κερδίσει μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το Σάββατο το βράδυ, στα γραφεία της Οργάνωσης στην Αθήνα στήθηκε μια μικρή γιορτή από την Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, για να τιμηθούν τα παιδιά αυτά, που στιγμή δεν έλειψαν από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έγιναν, ενώ την ίδια στιγμή κέρδισαν και τη μάχη των εξετάσεων.

Τα μέλη της ΚΝΕ έδωσαν, για ακόμη μια φορά, την υπόσχεση ότι ο αγώνας τους δε σταματά με την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η πάλη και δράση των μελών στα ΑΕΙ - ΤΕΙ θα είναι και εκεί διαρκής. Οι νέοι κομμουνιστές θα συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους νέους σπουδαστές και φοιτητές, να τους γνωρίζουν, να τους εξηγούν τι επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και το πώς θα πρέπει να αντισταθούν σ' αυτήν την κατάσταση. Και, βέβαια, να τους παροτρύνουν στη διέξοδο του συλλογικού αγώνα, που θα διεκδικούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη του Γραφείου Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ Δημήτρης Κρομμύδας, Δημήτρης Αλεξανδράτος, Γιάννης Παϊσιος και Νίκος Καλούτσης.

Ο Ανδρέας Φραγκέας,μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση είπε ότι είναι επιτυχία που πολλά παιδιά εργατών πέρασαν στις ανώτερες σχολές, σημειώνοντας: "Είναι γεγονός ότι πάνω από 60% των Κνιτών που έδιναν εξετάσεις περάσανε στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Μάλιστα, τέσσερις στους τέσσερις μαθητές που ήταν στο Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ κατάφεραν να περάσουν".

"Δεν ξεχωρίζουμε - σημείωσε ο Α. Φραγκέας - εμείς σαν κομμουνιστές τη μάχη που πρέπει να δίνουμε για τη μόρφωση, με τη μάχη για το ξεπέρασμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το καθήκον του νέου κομμουνιστή είναι αυτό και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη. Είμαστε πρώτοι στην αναζήτηση της γνώσης. Παλεύουμε, μαθαίνουμε, δεν υποτιμούμε το διάβασμα. Ταυτόχρονα όμως, δε μαθαίνουμε απλά για να μαθαίνουμε, αλλά μαθαίνουμε αυτό που είναι το κυρίαρχο της φιλοσοφίας μας. Θέλουμε να μάθουμε τον κόσμο, όχι για να τον γνωρίσουμε απλά, αλλά για να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε, και ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν τον ξέρουμε".

Καταλήγοντας, παρότρυνε τους νέους κομμουνιστές, τονίζοντας ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε επιστήμονες κομμουνιστές και όχι επιστήμονες που θα εξυπηρετούν την αναπαραγωγή του συστήματος στο οποίο ζούμε. "Η εργατική τάξη έχει ανάγκη την επιστημονική διανόηση που θα βοηθήσει τον σκοπό της",κατέληξε.

Πάλη και μόρφωση

"Ο αγώνας και η μόρφωση είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους", μας λέει ο Παναγιώτης Χαραλάμπους,ο οποίος πέρασε στην ΑΣΟΕΕ, τονίζοντας ότι "δεν μπορείς να αγωνίζεσαι για τη μόρφωσή σου και ταυτόχρονα να μην προσπαθείς να βελτιωθεί το περιεχόμενο αυτής της μόρφωσης. Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος γι' αυτό". Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την παιδεία,είπε ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο να περάσει στο πανεπιστήμιο, σημειώνοντας: "Ηδη, είναι πολύ ψυχοφθόρο το σύστημα και τώρα οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν δημιουργούν τεράστιο εμπόδιο για τα παιδιά της εργατικής τάξης".

Η Μαρίζα Κιτάνη,που πέρασε στο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μας είπε ότι για τους νέους κομμουνιστές, η φράση "πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα" δεν είναι μόνο ένα σύνθημα. "Αποτελεί τον πρώτο στόχο μας και αυτό γιατί βλέπουμε την πάλη για τη μόρφωση ενιαία και άμεσα συνδεδεμένα με την πάλη για μια καλύτερη ζωή, για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Το ότι μεγάλο ποσοστό συντρόφων, κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δύο, αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη", τόνισε.

Ο Αλέκος Χαλβατζής,σπουδαστής πλέον στο ΤΕΙ Πειραιά, για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η μόρφωση με τον αγώνα, είπε στο "Ρ" ότι σε πρακτικό επίπεδο, πέρα από τη θεωρητική ώθηση που σου δίνει η οργανωμένη ζωή μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, το να στραφείς προς το διάβασμα και τη μόρφωση, αλλά και το να είσαι συνεπής και στο σχολείο σε πρακτικό επίπεδο, μπορεί να συνδυαστεί."Μπορείς να παλέψεις. Οταν θα καταλάβεις τον κόσμο, σου δίνεται η δυνατότητα να μπορέσεις να τον αλλάξεις και να τον ανατρέψεις".

"Οποιος θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμά του στη μόρφωση, πρέπει να αγωνιστεί. Ιδιαίτερα τώρα, με τα νέα μέτρα για την παιδεία, αν δεν αγωνιστείς με σκοπό την ανατροπή τους, θα παραμείνουμε όπως μας θέλουν, δηλαδή χωρίς γνώση, χειραγωγημένους και υποταγμένους", μας είπε με τη σειρά του και ο Διονύσης Σοφός,επιτυχών στα ΤΕΙ Λάρισας. Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει κάθε νέος για μια θέση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, είπε ότι σήμερα χρειάζεται πολύς κόπος, χρήματα σε φροντιστήρια, που οι γονείς τις περισσότερες φορές δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές επιβαρύνσεις. "Στη συνέχεια, αποκτώντας και το πτυχίο, υπάρχουν προβλήματα, αφού δεν εξασφαλίζει την εργασία. Και εκεί θα αγωνιστείς για να βρεις δουλιά", κατέληξε.

Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ