Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Ωμή προσπάθεια εξαπάτησης"

Σε αγώνα, για την προστασία του 8ώρου και όλων των δικαιωμάτων τους, καλεί το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τους εργαζόμενους

Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή την εξελισσόμενη επίθεση στο 8ωρο:

"Το ΚΚΕ προειδοποιεί τους εργατοϋπαλλήλους ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την κατάργηση του 8ώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων και γενικότερα του θεσμοθετημένου χρόνου απασχόλησης. Παραπλανούν το λαό κυβέρνηση, βιομήχανοι και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όταν ισχυρίζονται ότι το ωράριο επηρεάζει την απασχόληση και ότι ευθύνεται για την αυξανόμενη ανεργία. Ολα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι του αντεργατικού "κοινωνικού διαλόγου" δεν έχουν στόχο τη μείωση της ανεργίας, αλλά την αύξηση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση των ανέργων. Υπαγορεύονται από έναν και μόνο σκοπό: Να διατηρηθεί και να αυξηθεί το μέσο ποσοστό κέρδους των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, να ανέβει το ποσοστό της απλήρωτης δουλιάς, να δυναμώσει, δηλαδή, η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, του υφυπουργού Εργασίας και του προέδρου της ΓΣΕΕ, όπου ο μεν πρώτος ισχυρίστηκε ότι το 8ωρο δεν αποτελεί κάτι το ιερό, ενώ και οι τρεις υποστήριξαν την κατάργησή του στο όνομα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας, είναι μια ωμή προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν δοκιμαστεί οι προτάσεις του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και παντού οδήγησαν στην αύξηση των ανέργων, στη φτώχεια, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, που είναι η χειρότερη μορφή ομηρίας.

Οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι παρατάξεις που μετέχουν στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" είναι υπόλογες και συνυπεύθυνες για τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση δε θα είχε τολμήσει να προχωρήσει τόσο γρήγορα στην αρπαγή των κατακτήσεων των εργαζομένων, αν δεν είχε την ενεργητική συμμετοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην παγίδα του διαλόγου. Υπάρχουν στιγμές - και τέτοια είναι η σημερινή - που η μη συμμετοχή αποτελεί το καλύτερο μέσο πίεσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, να μην επιτρέψουν τη νομιμοποίηση των ελαστικών ωραρίων και μισθών, ούτε τις διάφορες παραλλαγές ωραρίων που συζητούνται, γιατί όλες αυτές οι παραλλαγές, είτε ως 35ωρο, είτε ως 4ήμερο 40 ωρών θα οδηγήσουν στη μείωση των αποδοχών, στην αύξηση της εντατικοποίησης. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Οι εργαζόμενοι δε θα πέσουν στην παγίδα του ψευδεπίγραφου 35ώρου και των άλλων συστημάτων απασχόλησης.Να διεκδικήσουν 35ωρο με ουσιαστική και γενναία αύξηση των αποδοχών τους. Τέτοιων αποδοχών που να αντιστοιχούν στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Πόροι υπάρχουν, συσσώρευση χρήματος υπάρχει, μέσα για τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς επίσης. Το ζήτημα είναι πολιτικό και γι' αυτό η απάντηση των εργαζομένων στη νέα επικίνδυνη πρόκληση που δέχονται, πρέπει να είναι επίσης πολιτική, με συσπείρωση και ταξική πάλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ