Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση!

Μειωμένα μεροκάματα καταβάλλει ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε 170 οικοδόμους που απασχολεί σε ανασκαφές

Το "μερίδιό" του στην καταπάτηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας διεκδικεί και το δημόσιο, αφού ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης,που εποπτεύεται απ' το υπουργείο Πολιτισμού,απασχολεί170 οικοδόμους σε εργοτάξιο στην περιοχή Μακρυγιάννη, καταβάλλοντας μεροκάματα πολύ κάτω απ' την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο - που λειτουργεί εδώ και 8 μήνες - πραγματοποιούνται σκαπτικές εργασίες και εργασίες ανασκαφής.Αλλοι απ' τους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις, άλλοι με εξάμηνες και άλλοι με συμβάσεις που λήγουν με την ολοκλήρωση του έργου.

Χτες το πρωί, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Οπως θα μας πει ο Θ. Πολύζος,"όταν προσληφθήκαμε μάς υποχρέωσαν να υπογράψουμε μια σύμβαση, στην οποία παρουσιαζόμαστε σαν ειδικευμένοι εργάτες.Είμαστε, όμως, οικοδόμοι και εκτελούμε καθαρά οικοδομικές εργασίες. Στην καρτέλα που πληρωνόμαστε αναφέρει μεικτό μεροκάματο 7.049 και καθαρό, που παίρνουμε στα χέρια, είναι 5.440 δραχμές"! Να σημειώσουμε ότι με βάση τη φετινή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των οικοδόμων, το κατώτερο, μεικτό, μεροκάματο ανειδίκευτου άγαμου οικοδόμου είναι 9.170 δραχμές.

Ο Γ. Κωστομοίρης θα επισημάνει: "Οι μισθοί όλων μας κυμαίνονται το μήνα από 137.000 δρχ. ως 150.000 δρχ. ανάλογα αν έχει κάποιος παιδιά. Φτιάξαμε μια επιτροπή και διαμαρτυρηθήκαμε για αυτή την κατάσταση στη διεύθυνση. Θέλοντας να κάμψουν την αντίδρασή μας, μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν κάποιο πριμ, δηλαδή 15% στους τεχνίτες και 10% στους συναδέλφους που κουβαλούν καρότσι". Δίπλα του ο Γ. Γερασιμάτος θα συμπληρώσει: "Τους τα χαρίζουμε τα πριμ. Θέλουμε το κανονικό μας μεροκάματο, αυτό που δικαιούμαστε σαν οικοδόμοι".

Για το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Οργανισμού, Β. Τομπανάκη,ο οποίος προκλητικά είπε "στείλτε μου κατάσταση αν και πόσοι είναι μέλη του Συνδικάτου για να το δούμε"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ