Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαταλειμμένο ψηφιδωτό της Βεργίνας

Στο ψηφιδωτό δάπεδο των βασιλικών ανακτόρων της Βεργίνας αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕΜαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, το ψηφιδωτό έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.Και συνεχίζουν: "Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Λαός",το μοναδικό αυτό μνημείο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα σχεδόν να έχει καταστραφεί.Ενδεικτικό για το πώς προστατεύει το ελληνικό κράτος τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια το ψηφιδωτό σκεπαζόταν το χειμώνα με άμμο και νάιλον,προκειμένου να υποστεί τις λιγότερο δυνατόν φθορές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και το καλοκαίρι αποκαλυπτόταν για να μπορούν να το βλέπουν οι χιλιάδες επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. Ομως, φέτος το καλοκαίρι το ψηφιδωτό έμεινε σκεπασμένο, γιατί έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές".

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι "τα προβλήματα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν το υπουργείο έπαιρνε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και συντήρηση του ψηφιδωτού. Παρότι η ΙΖ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων εδώ και καιρό έχει ζητήσει συντηρητή για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του ψηφιδωτού, αλλά και να καλυφθεί ο χώρος,ώστε να προστατεύεται ουσιαστικά το μνημείο,μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού, "αν αληθεύουν οι πληροφορίες για καταστροφή του συγκεκριμένου μνημείου και αν προτίθεται, έστω τώρα, να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και συντήρηση του ψηφιδωτού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ