Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ ΠΡΟΣ ΓΣΕΕ
Φύγετε από τον "κοινωνικό διάλογο"

Την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας από τον "κοινωνικό διάλογο" και την κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων για την απόκρουση της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης, απαίτησε με ειδικό ψήφισμα το συνέδριο της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης

Την αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος "αποτελεί - όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα - το άλλοθι μιας ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα", αποφάσισε να απαιτήσει το 22ο Απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,το οποίο ολοκλήρωσε το περασμένο Σάββατο τις εργασίες του. Με την απόφασή τους αυτή οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας έρχονται να θέσουν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προ των ευθυνών της. Επιπλέον καλούν τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης, με την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

Το ψήφισμα τέθηκε στο "σώμα" του συνεδρίου μετά από πρόταση του σωματείου εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και συνάντησε τη σφοδρότατη επίθεση των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι με εκβιασμούς και απειλές προσπάθησαν να μην τεθεί το ψήφισμα καν σε ψηφοφορία και όταν δεν το κατάφεραν, αποχώρησαν απ' την αίθουσα του συνεδρίου! Τον τόνο σ' αυτή τη στάση της ΠΑΣΚΕ έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος πραξικοπηματικά πήρε το λόγο για να απαγορεύσει στους συνέδρους να έχουν γνώμη για το μεγάλο αυτό ζήτημα, ισχυριζόμενος ότι "δεν μπορούν να πάρουν τέτοια απόφαση"! Τους εκβιασμούς συνέχισε ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος του ΕΚΑ, ο οποίος έκανε λόγο για "συγκυριακές πλειοψηφίες"..!

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τους αντιπροσώπους της ΕΣΑΚ,της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" και υπερψηφίστηκε απ' τους συνέδρους με 715 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 λευκά.Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση από την προηγούμενη θέση τους (για στήριξη του "κοινωνικού διαλόγου"), κάτω απ' το βάρος της δράσης της ΕΣΑΚ και την ογκούμενη αντίδραση των εργαζομένων, ώστε να μη χρεωθούν το κόστος. Να σημειωθεί ότι οι δυο παρατάξεις, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, εμφανίστηκαν με κοινό ψήφισμα με την ΠΑΣΚΕ. Το ψήφισμα αυτό κινείται στη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" και της στήριξης ουσιαστικά των επιλογών κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΣΑΚ κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται η ένταση της επίθεσης της αστικής τάξης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και τονίζεται η ανάγκη, το ΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για οργάνωση και συντονισμό της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην ψηφοφορία - που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - υπερψηφίστηκαν απ' τους συνέδρους οι προτάσεις της ΕΣΑΚ. Ωστόσο, πραξικοπηματικά το προεδρείο ακύρωσε το αποτέλεσμα.Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια απ' την πλειοψηφία να "μαζέψει" αντιπροσώπους, στη συνέχεια έθεσε πάλι τις δυο προτάσεις σε ψηφοφορία και με ψήφους 600 έναντι 450 ψηφίστηκε η κοινή πρόταση των τριών παρατάξεων...

Και στις δυο μέρες των εργασιών του συνεδρίου, σε αντίθεση με τη στάση ευθύνης της ΕΣΑΚ, διαφάνηκε καθαρά η προσπάθεια των άλλων παρατάξεων να εκφυλίσουν τις εργασίες. Αυτό εκφράστηκε και στα άδεια καθίσματα στην αίθουσα, αλλά και στη συμμετοχή στην ψηφοφορία επί του απολογισμού δράσης. Απ' τους 1.840 αντιπροσώπους συμμετείχαν 844. Υπέρ του απολογισμού ψήφισαν 458 αντιπρόσωποι και 386 κατά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην πάρει «πράσινο φως» η αντιλαϊκή πολιτική (2010-05-13 00:00:00.0)
Αναγκαία η στήριξη των ταξικών δυνάμεων (2001-09-08 00:00:00.0)
Νοθεία και αλισβερίσι! (1995-03-14 00:00:00.0)
Καλπονοθευτικό "διαζύγιο" (1995-03-11 00:00:00.0)
Παρούσα ξανά η νοθεία (1995-03-05 00:00:00.0)
Διπλασίασε τις δυνάμεις της η ΕΣΑΚ (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ