Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ως εδώ η κοροϊδία!

Το Αιγαίο έχει επίσημα περάσει σε πλήρη αμερικανική κυριαρχία - ιδιοκτησία Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στο Κιλκίς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,αναφερόμενη στα φλέγοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, τόνισε σε μια σειρά παρεμβάσεις της, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Το Αιγαίο έχει ήδη μοιρασθεί

"Το τελευταίο διάστημα έφθασε σε απίθανο ύψος η προσπάθεια κοροϊδίας του ελληνικού λαού, η συσκότιση και η χειραγώγηση. Ζούμε με φόντο τα ελληνοτουρκικά και τη διάσκεψη - παζάρι της Κρήτης. Πρωτεργάτης της εξαπάτησης είναι η κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μπερδεύουν τα πράγματα, γιατί ξέρουν και δε λένε στον ελληνικό λαό τα πράγματα με το όνομά τους. Το ΝΑΤΟ, η νέα δομή που έχει ήδη καθιερώσει, είναι ο άμεσος υπαίτιος για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Η μάχη περί των συνόρων και των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης είναι η μπροστινή όψη της μάχης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των βοηθών τους για τη διανομή και αναδιανομή αγορών. Είναι μάχη για τις οδούς και τους διαδρόμους για το πετρέλαιο, τα νερά των ποταμών, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών.

Το Αιγαίο ήδη έχει μοιρασθεί στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Το μοίρασαν με τον ίδιο τρόπο που μετοχοποιούν τις κρατικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση υπέγραψε τη νέα δομή, τα άλλα κόμματα συμφώνησαν. Τώρα στήνεται το σκηνικό για να βρεθεί τρόπος να το χωνέψουν οι λαοί. Τη φόρμουλα της διανομής ψάχνουν.

Το Αιγαίο έχει επίσημα περάσει σε πλήρη αμερικανική κυριαρχία - ιδιοκτησία. Το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής αυτής θάλασσας ανήκει στις ΗΠΑ, που στην ουσία, κάνουν κουμάντο στο 100%. Το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο καυγάς γίνεται για να προσδιορισθεί τι κομματάκι θα κρατήσει η Ελλάδα, τι η Τουρκία. Η ουσία είναι ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός βρίσκονται κάτω από την τρομοκρατική δράση των ΗΠΑ με την ανοχή των Ευρωπαίων συμμάχων. Ο ελληνικός και τούρκικος λαός διατρέχουν τον κίνδυνο να συρθούν σε τυχοδιωκτικές ενέργειες για τα συμφέροντα των ηγετικών τους τάξεων, να πληρώσουν, όπως πλήρωσαν ακριβά στο παρελθόν.

Ως εδώ η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού και του τουρκικού λαού! Το παιχνίδι που παίζεται στο Αιγαίο μπορεί να έχει πιο επικίνδυνες και τραγικές περιπέτειες για τους δύο λαούς, και όχι μόνο.

Ούτε τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ούτε οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ούτε τα διεθνή δικαστήρια και οι διαμεσολαβητές, ούτε η φιλία των Ελλήνων και Τούρκων πλουτοκρατών θα εξασφαλίσουν ειρήνη και ευημερία στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η ειρήνη και η αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ο σεβασμός των συνόρων περνούν μέσα από τις κατακτήσεις και τα αποτελέσματα του αγώνα εναντίον της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στην περιοχή, εναντίον της φιλονατοϊκής πολιτικής που ακολουθούν οι ηγεσίες και των δύο χωρών. Γι' αυτό και απαιτείται ανάλογη συσπείρωση δυνάμεων".

Η μάσκα έπεσε

Αναφερόμενη στο σχέδιο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σημείωσε:

"Το κόμμα μας στήριξε και στηρίζει τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές εναντίον του νομοσχεδίου "Καποδίστριας". Εκτιμάμε πως το λαϊκό ένστικτο και η λαϊκή πείρα λειτούργησε. Οι "συνενώσεις" ένα και μόνο στόχο έχουν, να εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση, στο κράτος, μια νέα δύναμη επιβολής αντιλαϊκών μέτρων ιδιαίτερα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και της ιδιοκτησίας τους. Το ερώτημα που συνήθως γίνεται, "είσαι υπέρ ή κατά της συνένωσης", είναι πλαστό. Τώρα πια που η Βουλή θα συζητήσει το συγκεκριμένο επίμαχο νομοσχέδιο, η επιλογή είναι μόνο μία: Υπέρ ή κατά του "Καποδίστρια"; Ολα τα άλλα είναι φιλολογία και εμπαιγμός.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε ένα καθαρό ΟΧΙ στο νομοσχέδιο, δεν μπέρδεψε το λαό με θεωρίες και κενά λόγια του τύπου, "ναι στην εθελοντική συνένωση γενικά", "ναι στη συνένωση με προϋποθέσεις". Οπως και όλα τα νομοσχέδια, έτσι και αυτό έχει συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, προωθείται από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που έχει γνωστή πολιτική, γνωστούς στόχους και σκοπούς.

Ο "Καποδίστριας" λοιπόν έχει σχέση με την πολιτική γης που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την αρπαγή γης από τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία και το ξεπούλημα της γης στους πλουτοκράτες, στο ξένο κεφάλαιο. Εχει σχέση με τις ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή, με τη μετατροπή ενός σημαντικού μέρους του αγροτικού πληθυσμού σε εργάτες και εργάτριες γης, σε απασχολήσιμους μεταξύ πόλης και χωριού.

Ο "Καποδίστριας" συμπληρώνει το αντιλαϊκό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 1994 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ολοκλήρωσε σε ένα πρώτο στάδιο τα αντιδραστικά πρώτα βήματα που έκανε η ΝΔ μετά το 1990.

Θυμίζουμε ότι από το 1990 αρχίζει να σφίγγει απελπιστικά η στρόφιγγα του κρατικού προϋπολογισμού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρχίζει η ληστεία της, η επίσημη κλοπή από τη ΝΔ και συνεχίζεται πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ την περίοδο '90 - '93 παρακρατεί, δηλαδή κλέβει, 300 δισ. δρχ. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ κλέβει 600 δισ. Αφήνουν πεινασμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι γιατί δεν έχουν χρήματα, αλλά γιατί θέλουν να την εθίσουν, να την οδηγήσουν στον δανεισμό και στην επιβολή πρόσθετης φορολογίας. Στη συνέχεια, το 1994, δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η άδεια να μετατραπεί σε μια κερδοσκοπική ιδιωτική επιχείρηση, να πουλάει αρμοδιότητες και υπηρεσίες στους εργαζόμενους, στους δημότες, με στόχο το κέρδος, το οποίο βεβαίως ούτε σαν τέτοιο επιστρέφεται στους δημότες με τη μορφή νέων παροχών. Αντίθετα οι δήμοι και οι νομαρχίες γίνονται μεσίτες και πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εξασφαλίζουν κέρδη στους ιδιώτες και μεγάλη χασούρα στα λαϊκά στρώματα.

Η μάσκα έπεσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Δυστυχώς η κριτική που ασκούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, είναι πολύ επιφανειακή. Μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργεί κάποιο κλίμα, στην πραγματικότητα όμως ενισχύει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Το θέμα δεν είναι αν οι συνενώσεις είναι αναγκαστικές ή εθελοντικές, χωρίς να σημαίνει ότι και εμείς υποτιμούμε την αυταρχική και αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Στην Ελλάδα άλλωστε πολλές αντιλαϊκές, αντιδραστικές αποφάσεις παίρνονται με τη μορφή της εθελοντικής διαδικασίας.

Δε φθάνει - όσο και αν έχει βάση - η κριτική που ασκείται ότι τα όρια και τα σύνορα των συνενώσεων κόβονται και ράβονται στα εκλογικά και κομματικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο και κύριο είναι ότι ο "Καποδίστριας" και όλα τα θεσμικά μέτρα που παίρνονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και αν γίνουν με διαφάνεια και λογική, υπηρετούν και θα υπηρετούν τον πρώτο και κύριο σκοπό: Να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός κρατικός τοπικός μηχανισμός για να επιβάλει την πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος, της κατάργησης και των πιο απλών λαϊκών κατακτήσεων. Να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κρατικός, πελατειακός και τρομοκρατικός μηχανισμός σε βάρος των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έτσι και αλλιώς θα βρεθούν στην ανάγκη να ξεσηκωθούν για βαθιές αλλαγές".

Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα

"Αν από τη Βουλή εγκριθεί το νομοσχέδιο", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, "το ερώτημα είναι, τι κάνουμε στη συνέχεια. Υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία, η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ενα από τα βασικά κριτήρια ψήφου είναι και ο "Καποδίστριας". Το κίνημα που έχει ξεσηκωθεί, κίνημα ενωτικό, λαϊκό, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και μέσω της ψήφου. Με τη συγκρότηση αγωνιστικών λαϊκών ψηφοδελτίων που θα αντιτάξουν στόχους και αιτήματα πάλης σε αντίθεση με τους στόχους και τις επιδιώξεις του "Καποδίστρια". Οι κομμουνιστές είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να συνεργασθούμε με όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έδρασαν και δρουν εναντίον του "Καποδίστρια", εναντίον της αρπαγής των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων, εναντίον της γενικής λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Η κυβέρνηση δε φοβάται την αποχή των δυσαρεστημένων από τις εκλογές. Αντίθετα εύχεται να ψηφίζουν όσο γίνεται λιγότεροι δυσαρεστημένοι. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές είναι η μόνη εγγύηση ότι το κίνημα κατά του "Καποδίστρια" θα εκφραστεί και στην κάλπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ