Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το εργατικό κίνημα και η διέξοδος

Το Κόμμα μας συμφωνεί και προωθεί τις άμεσες διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων και του ταξικού ρεύματος των εργαζομένων, που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την πολιτική των άλλων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΝ, αλλά και του ΔΗΚΚΙ που δέχονται τη στρατητική των πολυεθνικών και του κεφαλαίου και προωθούν την ταξική συνεργασία. Υποστηρίζουμε τα άμεσα αιτήματα για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις τους που θίγονται από το κεφάλαιο, το ντόπιο, το ξένο και τις πολυεθνικές, όπως:

  • Πάλη ενάντια στο ελαστικό ωράριο, στην κατάργηση του 8ωρου, 7ωρου, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Διεκδίκηση 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου με αύξηση αποδοχών και διασφάλιση των συνταξιούχων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Στήριξη των ανέργων με επιδότηση, που να διαρκεί μέχρις ότου εξασφαλιστεί δουλιά στα επίπεδα του 80+εε του βασικού μεροκάματου με διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Κατάργηση της υπερεργασίας, δραστική μείωση των υπερωριών, με παράλληλη μείωση έως και μηδενισμό των πρόσκαιρων και προσωρινών θέσεων απασχόλησης.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της μαύρης εργασίας.
  • Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο φασόν και σε άλλες παρόμοιες μορφές παράκαμψης της σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Η αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης της δράσης του κεφαλαίου δεν είναι ένα στενό οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, που ειδικά η δράση των πολυεθνικών φέρνει καθημερινά στο προσκήνιο. Η πάλη των εργαζομένων θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική εφ' όσον συνδέεται πιο άμεσα και με πολιτικά ζητήματα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Γι' αυτό, πέρα από τα άμεσα ζητήματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα μεσαία στρώματα, η φτωχή και μεσαία αγροτιά πρέπει να συνειδητοποιούν και να προβάλλουν καθημερινά την ανάγκη να σταματήσουν τα προνόμια και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Αυτό σημαίνει να σταματήσει η πολιτική κινήτρων υπέρ των πολυεθνικών.

Πολλές φορές οι "ηγέτες" του "κοινωνικού διαλόγου" εξωθούν τους εργαζόμενους να διεκδικούν να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες και σε πολυεθνικές, προβάλλοντάς τους τον "μπαμπούλα" της μετανάστευσης του κεφαλαίου. Δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο.

Η ίδια η κυβέρνηση δίνει κίνητρα να "μεταναστεύει" το κεφάλιο στη Βαλκανική και αλλού. Χρειάζεται, λοιπόν, να αντιπαλευτεί η διείσδυση στα Βαλκάνια. Και αυτό όχι μόνο γιατί γεννά ανεργία, αλλά και γιατί δεν μπορεί η εργατική τάξη της Ελλάδας να ανέχεται να ληστεύεται η εργατική τάξη των Βαλκανίων, γιατί έχει άλλες ηθικές αξίες αντίθετες απ' αυτές του κεφαλαίου. Γιατί σαν τάξη που παλεύει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της αστικής τάξης δεν μπορεί να ανέχεται, η αστική τάξη της Ελλάδας να αλυσοδένει και τους λαούς των Βαλκανίων.

Πρέπει να απορριφθεί η λογική της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, που κατοχυρώνει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να πουν ένα μεγάλο συνολικό ΟΧΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ.

Να προβάλλεται η ανάγκη κλαδικοτομεακών πολιτικών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ιδιαίτεα στον τομέα της βιομηχανίας, στις μεταφορές Ώ επικοινωνίες, στη βιοτεχνία. Να αντιπαλευτεί η λογική της υποταγής στην παγκοσμιοποίηση της δράσης των πολυεθνικών.

Η δράση των πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο οξύνει τη βασική αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου και μαζί μ' αυτές όλες τις άλλες αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού φέρνει πιο γρήγορα στο προσκήνιο την ανάγκη της έντασης της πάλης για τη δράση των πολυεθνικών -δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη φτωχή - μεσαία αγροτιά και τα μεσαία στρώματα της πόλης.

Δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες συντονισμού, κοινής δράσης και αλληλεγγύης των εργαζομένων στις χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, στον κόσμο.

Η δράση των πολυεθνικών φέρνει στο προσκήνιο πιο καθαρά το ερώτημα, με το λαό ή τα μονοπώλια; Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης της διεθνοποιημένης δράσης του κεφαλαίου δεν υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε φυσικά από "κεντροαριστερές" ή "κεντροδεξιές" κυβερνήσεις.

Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και εξουσία. Η λύση βρίσκεται στην άμεση συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού (α/α/δ) μετώπου, που θα διεκδικεί την εξουσία ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό.

Στα μέτωπα πάλης και τις συσπειρώσεις γι' αυτά τα ζητήματα αντιμετώπισης των πολυεθνικών, θα μπαίνουν άμεσα και οι βάσεις για τη συγκρότηση του α/α/δ μετώπου.

Η αντιμετώπιση των πολυεθνικών και η ανάγκη οικοδόμησης του μετώπου επιβάλλει την άμεση και ραγδαία ενίσχυση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη χώρα μας. Κάνει όμως πιο επιτακτικό και το καθήκον, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα να ξεπεράσει δυσκολίες που υπάρχουν. Μα συντονίσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Να δυναμώσει η διάδοση της ιδεολογίας μας, οι αξίες και οι αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Ενα ισχυρό παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα θα βοηθάει αποφασιστικά στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών.

Μήτσος ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

Μέλος της ΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ