Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόγνωση...

Τα προβλήματα των ποσοστώσεων και την απόγνωση των νέων που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργήσουν και να χτίσουν ένα σπίτι για να ζήσουν με τις οικογένειές τους, έθεσαν επίσης οι κάτοικοι στη συζήτηση με το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

"Ο γιος μου είναι ακτήμονας και συντηρεί 4μελή οικογένεια. Περίμενε χρόνια να πάρει ένα δάνειο για πρώτη κατοικία. Τελικά εγκρίθηκε το ποσό των 10 εκατ. δραχμών. Από αυτά το ΙΚΑ μας πήρε 4,5 εκατ., ο μηχανικός 1,5 εκατ., περίπου 1 εκατ. η Τράπεζα Πίστεως και άλλες 450.000 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφυλακείο. Μας έμειναν 2 εκατ. Εχουν καταχρεώσει το παιδί μου και πολλούς άλλους νέους. Είμαστε σε απόγνωση, το σπίτι βρίσκεται ακόμη στα θεμέλια και τελικά θα πληρώσουμε 17 εκατ.", είπε ένας κάτοικος από το χωριό Ελευθεροχώρι, περιγράφοντας το δράμα του παιδιού του μπροστά στο κράτος -τοκογλύφο.

Αλλος κάτοικος μίλησε για το υψηλό κοστολόγιο που καλούνται να πληρώσουν όσοι πήραν κάποια στρέμματα χωράφια στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης γεωργικού κλήρου. "Ζητάνε από τα παιδιά μας να πληρώσουν 140.000 δρχ., την ώρα που εδώ αγοράζονται και πουλιούνται χωράφιαμε 80.000 το στρέμμα. Με ποια λογική γίνεται αυτό; Τελικά δε θέλουν να μείνουν οι νέοι στα χωριά;".

Το πρόβλημα των επιδοτήσεων και τους αποκλεισμούς που δημιουργούνται σε βάρος των μικροκαλλιεργητών από το Μητρώο Αγροτών, έθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χορυγίου, Γ. Κοτανίδης. "Εδώ και δύο χρόνια οι σιτοπαραγωγοί του χωριού σπέρνουν και δε θερίζουν λόγω ξηρασίας. Πρόσφατα είπαν ότι θα αποζημιώσουν μόνο όσους βεβαιώνεται ότι το γεωργικό τους εισόδημα είναι περισσότερο από το εξωγεωργικό. Ετσι, από τα 240 άτομα συνεταιριζόμενους, οι 103 είναι απορριπτέοι. Μα είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος με 20 - 30 στέμματα σιτάρι όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλές; Αναγκάζεται να δουλεύει και κάπου αλλού για να εξασφαλίσει το αναγκαίο εισόδημα. Τώρα λοιπόν αρνούνται να τους επιδοτήσουν για τη ζημιά που έπαθαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ