Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Ενάντια στον τσιφλικά Σουλτογιάννη

Από το 1922 που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες κάτοικοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου

Κάλεσμα αντίστασης και διεκδίκησης απηύθυνε στους κατοίκους του Κιλκίς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της σύντομης περιοδείας της το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηλιόλουστο και στην Αξιούπολη Κιλκίς.

Η Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόμενη από τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ, τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Η. Γκουτζιγιάννη, Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τον Κ. Πινέλη, Γραμματέα της ΝΕ Κιλκίς και άλλα στελέχη του Κόμματος επισκέφθηκε το χωριό Ηλιόλουστο και συζήτησε με τους κατοίκους για το πρόβλημα των καταπατημένων εκτάσεων γης από τσιφλικάδες της περιοχής που χρόνια τώρα διεκδικούν να τους αποδοθούν.

Οι κάτοικοι του χωριού επεφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποδείχνοντας ότι και σε αυτή τη γωνιά της χώρας το ΚΚΕ χαίρει της εκτίμησης του λαού και οι θέσεις του βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Οτι στο πρόσωπο του Κόμματος ο κόσμος, οι αγρότες, οι εργάτες, οι νέοι βλέπουν τον μοναδικό συμπαραστάτη στα προβλήματα και στις ανησυχίες τους.

Σουλτογιαννέικα

Η υπόθεση των καταπατημένων εκτάσεων (1200 στρέμματα δημόσια γη) του αγροκτήματος του συνοικισμού Ηλιόλουστου της Κοινότητας Καστανιάς από τον Τσιφλικά Σουλτογιάννη, απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που στην πλειοψηφία τους ζουν από την καλλιέργεια της γης. Τώρα επανέρχεται επιτακτικά μια και βρίσκονται μπροστά στην οριστικοποίηση του νέου κτηματολογικού καθεστώτος στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος αναδασμού. Οι εργασίες πλησιάζουν στο τέλος και ακόμη δεν έχουν αποδοθεί τα 1200 στρέμματα από τα 12.000 συνολικά του αγροκτήματος που παράνομα κρατά, καλλιεργεί και πουλά ο τσιφλικάς Σουλτογιάννης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών Γ. Ροδακόπουλος,καλωσορίζοντας τη ΓΓ του ΚΚΕ χαρακτήρισε το Ηλιόλουστο ως πολύπαθο χωριό σημειώνοντας ότι από το 1922 που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες κάτοικοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, με διώξεις από το κράτος και κύρια με τη δημαγωγική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. "Η παρουσία σας εδώ αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το πρόβλημα αυτό που όχι μόνο βασανίζει και ταλαιπωρεί τους κατοίκους μα καταρρακώνει και την αξιοπρέπεια του ελληνικού κράτους. Το 1912 αυτός ο τόπος ελευθερώθηκε με αίμα. Το 1920 - 1921 πουλήθηκαν από Τούρκους 5.500 χιλιάδες τούρκικα στρέμματα(8.118 ελ. στρέμματα) σε ελληνικό έδαφος. Αυτά τα οποία κατέχουν οι Σουλτογιανναίοι. Το 1922 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στη γη. Το 1928 εγκαταστάθηκε εδώ τοπογραφικό συνεργείο και επί 4 χρόνια έκανε κτηματογράφηση της περιοχής. Το 1932 έκανε οριστική διανομή και τις εκτάσεις αυτές των 1200 στρ. για τις οποίες κάνει υπεράνθρωπο αγώνα το χωριό, τις χαρακτήρισε χερσολίβαδα. Δυστυχώς οι εκτάσεις αυτές δόθηκαν και καλλιεργούνται μέχρι σήμερα από τους τσιφλικάδες. Το 1936 επί Μεταξά με ένα πρωτόκολλο διαχωρισμού, παράνομο γιατί δε στηρίζεται ούτε σε υπουργική απόφαση, ούτε σε απόφαση Νομάρχη, αφαίρεσαν τα στρέμματα και τα πήραν αυτοί. Το 1952 το αγρόκτημα του Μιχαηλίτση, των Σουλτογιανναίων, κηρύχτηκε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Το 1955, εξαιρείται από την απαλλοτρίωση". Οι χρονολογίες είναι σημαδιακές, όπως είπε ο πρόεδρος γιατί μπορούμε να καταλάβουμε από τα καθεστώτα της εποχής το τι αλισβερίσι γινότανε.

Επίσης αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα του χωριού που φορτώθηκε ακόμη και το θάνατο του τσιφλικά και διώχτηκε για τη δήθεν δολοφονία του. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έκανε ο Γ. Ροδακόπουλος στη στάση του ΠΑΣΟΚ που μέχρι το 1981 που ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν λύση στο πρόβλημα, αμέσως όμως μόλις έγινε κυβέρνηση, έστειλε στα δικαστήρια τους κατοίκους του Ηλιόλουστου. "Το ΠΑΣΟΚ κοίμισε τον κόσμο και φτάσαμε στο 1990, που με δικαστική απόφαση παραχωρήθηκε το ένα κομμάτι 380 στρ. στους Σουλτογιανναίους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού μάς λένε ότι δεν έχουν στοιχεία. Δεν υπάρχουν φάκελοι, είναι χαμένοι. Η Κοινότητα ψάχνει επί 2,5 χρόνια, και κατάφερε να μαζέψει στοιχεία. Και συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ έχουμε βρει απόφαση της επιτροπής απαλλοτριώσεων της Νομαρχίας που λέει ότι απορρίπτει το αίτημα των Σουλτογιανναίων να αναγνωριστούν ως κύριοι κάτοχοι των τεμαχίων, όχι μόνο τους επιτρέπεται να τα καλλιεργούν αλλά τους επιδοτούν και με 15.000 δρχ. το στρέμμα για τις καλλιέργειές τους. Και τέλος τους αφήνει να πουλάνε κομμάτια των εκτάσεων χωρίς να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας".

Καταλήγοντας ο πρόεδρος των Καστανιών αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει κάνει ήδη το ΚΚΕ και την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, για τους ανθρώπους που εδώ και 50 χρόνια βασανίζονται με αυτή την υπόθεση. Ενώ αναφερόμενος στη στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είπε: "δεν είναι απλά αθέτηση υποσχέσεων. Είμαστε θύματα δημαγωγίας. Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τσιφλικιών. Ζούμε στο 2000, δεν επιτρέπεται γύρω μας όλη η περιοχή μέχρι τα σύνορα να είναι γεμάτη τσιφλίκια. Διεκδικούμε τα καταπατημένα. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι έτοιμος να αυτοδικήσει. Ζητάμε να δοθεί άμεσα πολιτική λύση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ξεσηκωμός και η θυσία των κολίγων (2011-03-20 00:00:00.0)
Τσιφλικάδες και κολίγοι (2010-03-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-22 00:00:00.0)
Η λαϊκή αγροτική εξέγερση των Τρικάλων (2005-02-20 00:00:00.0)
Κτηματολόγιο καταπατητών! (2003-02-26 00:00:00.0)
«Ανοίγει» ο δρόμος για τους καταπατητές; (2001-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ