Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνεται το μέτωπο του αγώνα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ανέργων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με επίκεντρο της δράσης των διαδηλωτών τη γαλλική πρωτεύουσα. Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί διαδήλωση των ανέργων μπροστά από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας την "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ", η οποία τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη το βράδυ. Στη συγκέντρωση έξω από την "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ" έχει δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη σημασία τόσο από τις οργανώσεις των ανέργων όσο και από τα ΜΜΕ, καθώς είναι η πλέον ονομαστή πανεπιστημιακή σχολή της Γαλλίας, από την οποία έχει αποφοιτήσει η πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών της χώρας, γεγονός που δίνει συμβολικό χαρακτήρα στη διαμαρτυρία.

Στο πλευρό των καταληψιών ανέργων έχουν τεθεί οι φοιτητές της Σχολής, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο και νωρίς το απόγευμα πραγματοποίησαν επέμβαση, με αποτέλεσμα διά της βίας να απομακρυνθεί ένας μικρός αριθμός των καταληψιών. Υπό κατάληψη βρίσκονται, επίσης, η "Εκόλ Πολυτεκνίκ" στην Καρτιέ Λατέν, και τα γραφεία της εταιρίας ηλεκτρισμού στο Παρίσι, ενώ οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και δημαρχείων συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Νέες επιχειρήσεις εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν, χτες, από τη γαλλική αστυνομία στις πόλεις Νανσύ και Μετζ.

Ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης στον αγώνα των ανέργων απηύθυνε, χτες, η οργάνωση των ανέργων AC!, η οποία τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν παρά τις αστυνομικές επεμβάσεις, αλλά και τα έντονα χρηματικά, προβλήματα που οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των ανέργων καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα την αύξηση στα μηνιαία επιδόματα ανεργίας και να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων τους. Την υποστήριξή τους στους ανέργους έχουν, ήδη, εκφράσει πολλές εργασιακές ενώσεις, ενώ το νέο στοιχείο είναι η συμπαράσταση πολλών φοιτητικών συλλόγων που ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέρος και στο πανεθνικό συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις πρώτες επεμβάσεις της Αστυνομίας στις καταλήψεις από τη στατιστική εταιρία IPSOS και δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό "Λε Πουάν", το 77% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των ανέργων, ενώ το 54% εκτιμά ως ανεπιτυχείς και λανθασμένους τους, μέχρι στιγμής, χειρισμούς της κυβέρνησης Ζοσπέν για την εκτόνωση της έντασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαδηλώσεις κατά του νόμου «περί ασφαλείας» (2020-12-08 00:00:00.0)
Νέο περιστατικό αστυνομικής κτηνωδίας κατά μεταναστών (2010-08-03 00:00:00.0)
Κύμα διαδηλώσεων και αντιδράσεων εναντίον του Λεπέν (2002-04-24 00:00:00.0)
Στους δρόμους και πάλι με αποκλεισμούς (2000-01-11 00:00:00.0)
Προς νέο γύρο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών (1998-01-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι άνεργοι (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ