Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσσωμοι στους καταπέλτες χτες οι ναυτεργάτες

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία και "σήμα" κλιμάκωσης του αγώνα από τα πληρώματα προς την ηγεσία της ΠΝΟ

Σύσσωμοι στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν χτες οι ναυτεργάτες, παίρνοντας μέρος καθολικά στην 24ωρη πανναυτεργατική απεργία. Εστειλαν, έτσι, σαφέστατο μήνυμα αντίστασης προς εφοπλιστές και κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα έκαναν καθαρή την απαίτησή τους προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, για την προστασία και διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

Από νωρίς το πρωί, οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ","αλώνιζαν" στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία. Διαπίστωσαν ότι οι ναυτεργάτες ήταν διατεθειμένοι να κρατήσουν δεμένα τα πλοία και για περισσότερες από 24 ώρες, για να αντικρούσουν τα σφαγιαστικά μέτρα της κυβέρνησης που τους πετάνε στη στεριά. "Αλλά μας κρατάνε δεμένους αυτοί που λένε ότι είναι πλειοψηφία στην ΠΝΟ. Μια πλειοψηφία - "μαϊμού". Δεν πάει άλλο η κατάσταση εκεί μέσα, πρέπει να φύγουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ναυτεργάτης από το πλήρωμα στο επιβατηγόΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ.Παρόμοια ήταν τα σχόλια των ναυτεργατών στο πλοίο ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ:

Στο πλοίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,όπου έγινε συγκέντρωση στο μηχανοστάσιο, ακούστηκαν τα παρακάτω λόγια από ναυτεργάτη: "Εμείς "τραβάμε" και το αποδείξαμε με την 10ήμερη περσινή απεργία μας. Αυτοί στην ΠΝΟ δεν "τραβάνε", πρέπει επιτέλους να φύγουν". Στην παρέμβασή του, ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,επισήμανε: "Εφοπλιστές και κυβέρνηση, κάθε φορά, με τη σύμπραξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, τοποθετούν τους εκλεκτούς τους στην ΠΝΟ, όπως έγινε και στην "παρασυναγωγή" που ονόμασαν 25ο Συνέδριο. Δε θέλουν τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί φοβούνται τους ναυτεργάτες, γιατί ξέρουν τη δύναμή τους. Ομως εμείς πρέπει να επιβάλουμε με τον αγώνα μας τον εκδημοκρατισμό στην ΠΝΟ. Πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τα σωματεία που αγωνίζονται και προβάλλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στην όξυνση των προβλημάτων. Να μετατρέψουμε αυτή την απεργία σε διεκδικητικό βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Η περιοδεία των συνδικαλιστών συνεχίστηκε στο "ΚΙΝΓΚ ΜΙΝΩΣ", όπου οι ναυτεργάτες εξέφραζαν τις ίδιες απόψεις με τους άλλους συναδέλφους τους. Εκεί το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, σημειώνοντας: "Εχετε δίκιο συνάδελφοι. Αν δεν κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, θα μας πετάξουν έξω από τα καράβια, άλλωστε αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη. Εμείς θα πρέπει να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους αποτρέψουμε τα σχέδια. Ο ρόλος της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ είναι συγκεκριμένος. Αμέσως μετά τη λήξη του ψευτοσυνεδρίου, άρχισαν εφοπλιστές και κυβέρνηση να περνάνε μέτρα - φωτιά για τους ναυτεργάτες, όπως το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" που ψηφίστηκε τώρα". Η συζήτηση συνεχίστηκε και στα πλοία "ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΒΕΡΓΙΝΑ","ΝΑΪΑΣ ΕΞΠΡΕΣ","ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ","ΣΑΠΦΩ" και άλλα.

Ακίνητα έμειναν τα καράβια και στα άλλα λιμάνια της χώρας. Στο λιμάνι τηςΗγουμενίτσας, οι ναυτεργάτες των πλοίων που βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, απαιτούν από την ΠΝΟ την κλιμάκωση του αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Δεμένα έμειναν τα πλοία και στα λιμάνια της Ραφήνας και της Κέρκυρας."Παγωμένη" έμεινε η πορθμιακή γραμμή Καβάλας - Θάσου,ενώ το σωματείο των ναυτεργατών που υπηρετούν στα φέρι μποτ αυτής της γραμμής εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα προς την ΠΝΟ.

Δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες, βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕΓιώργος Μαυρίκος, ο οποίος περιόδευσε στα καράβια. Ο Γ. Μαυρίκος δήλωσε: "Η καθολική συμμετοχή και η μαχητική διάθεση των ναυτεργατών φανερώνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι ναυτεργάτες απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερον ότι απαιτούν και είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό και την ανατροπή της κατάστασης στην ΠΝΟ και στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος. Οπου περιοδεύσαμε, οι ίδιοι οι ναυτεργάτες υπογράμμιζαν ότι με αυτή την κατάσταση στην Ομοσπονδία δεν πάει άλλο".

Στην Πάτρα

Καθολική επιτυχία είχε η χτεσινή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ και στην Πάτρα, καθώς κανένα πλοίο δεν απέπλευσε από ή προς το λιμάνι. Εκπρόσωποι των ναυτεργατών εμπόδισαν τον απόπλου του "Ιόνιαν Σταρ" για την Κεφαλονιά και διαπληκτίστηκαν με τον πλοίαρχο. Επιτράπηκε η έξοδος επιβατών και φορτίων στο λιμάνι, όχι όμως και η φόρτωση προς Κεφαλονιά, καθώς οι ναυτεργάτες είχαν σχηματίσει αλυσίδα στον καταπέλτη του πλοίου. Τελικά, το "Ιόνιαν Σταρ", το οποίο έχει παράδοση στο σπάσιμο όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων, αν και το Λιμεναρχείο τού είχε δώσει άδεια απόπλου, παρέμεινε δεμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ