Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περίπλοκο παιχνίδι ανταγωνισμών

Η αμερικανικής έμπνευσης πρωτοβουλία για παρέμβαση στο Κόσσοβο, που προωθεί η Βουλγαρία, "σκοντάφτει" - όπως όλα δείχνουν - στις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ και μεγάλων χωρών της ΕΕ. Το "παιχνίδι" στο Κόσσοβο, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς χώρες της ΕΕ - κατά κύριο λόγο η Ιταλία - πιέζουν τη Νέα Γιουγκοσλαβία για παραχωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ καιροφυλακτούν, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την όξυνση.

Χτες, ανακοινώθηκε επίσημα από τη Σόφια, αυτό που είχε γράψει την περασμένη Τρίτη ο "Ρ". Δηλαδή ότι η "Βουλγαρία πρότεινε στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία να υιοθετήσουν μια κοινή διακήρυξη για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα έχει "προληπτικό και σταθεροποιητικό" χαρακτήρα". Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα κάλεσε χτες επίσης την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μετάσχει σ' αυτή την πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της "προληπτικής διπλωματίας", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράντκο Βλάικοφ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η διεύρυνση του κύκλου όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ήταν απαίτηση της Αθήνας, η οποία ως αντιστάθμισμα στον αμερικανικό ρόλο επιδιώκει να "βάλει" στο παιχνίδι και την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωσή του σημείωσε επίσης πως "η Βουλγαρία ανησυχεί σοβαρά εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Μια εθνική διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", επισήμανε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "δεν υπάρχει άρνηση από ελληνικής πλευράς για συμμετοχή στην πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να γίνουν προηγουμένως συζητήσεις για ορισμένα θέματα της διακήρυξης". Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος "υποστήριξε επί της αρχής" τη βουλγαρική πρωτοβουλία, είπε.

Το σχέδιο της διακήρυξης, στο οποίο περιέχονται "λογικοί συμβιβασμοί", προβάλλει την ανάγκη "ενός διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και κάνει έκκληση για αποφυγή της βίας". Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του αλβανικού και σερβικού πληθυσμού. "Πρέπει να αναζητηθεί λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου υπό την προϋπόθεση του αυστηρού σεβασμού των υφισταμένων συνόρων".

Προχτές το βράδυ, η Ντ. Μιχαϊλοβα παρουσίασε το σχέδιο της βουλγαρικής πρωτοβουλίας στους πρεσβευτές των χωρών της ομάδας επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τόνισε ο Βλάικοφ και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τη βουλγαρική πρωτοβουλία "πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ