Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι ΗΠΑ "επιφυλάσσονται" για να μπορούν να εκβιάζουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η τελική ψηφοφορία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εξασφάλιση της οριστικής ή όχι έγκρισης της συμφωνίας ελέγχου όλων των ιρακινών προεδρικών μεγάρων που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την πρόσφατη αποστολή του στη Βαγδάτη. Οι πολύωρες συζητήσεις δεν κατάφεραν να διαλύσουν τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ζήτησαν χρόνο για να "αποσαφηνίσουν ορισμένα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας". Εντούτοις, ο Κόφι Ανάν εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε πως "έχει την αίσθηση ότι τελικά η συμφωνία θα εγκριθεί με ομόφωνη ψήφο".

"Η επιτευχθείσα συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία", δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες της Ουάσιγκτον, σχετικά με την αξιοπιστία των δεσμεύσεων του Ιρακινού Προέδρου και τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτραπεί πλήρως η πιθανότητα να υπάρχουν αμφίσημα σημεία μέσα στο κείμενο της συμφωνίας, τα οποία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ο Σαντάμ Χουσεϊν.

Τη βαθιά του πεποίθηση ότι η συμφωνία θα εγκριθεί ομόφωνα από τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε, και πάλι, χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν απάντησε εμμέσως στις αμερικανικές επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι η προκειμένη συμφωνία είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες γιατί συζητήθηκε με τον ίδιο τον Ιρακινό Πρόεδρο, που, κατά την εκτίμηση του Ανάν, φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σοβαρός και αξιόπιστος. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ο Ανάν έχει, ήδη, αρχίσει να αναζητεί τους διπλωμάτες εκείνους που θα στελεχώσουν την επιτροπή διπλωματών που θα συνοδεύσει τους εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού στις επιθεωρήσεις των 8 βασικών προεδρικών μεγάρων. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιτροπή αυτή των διπλωματών θα είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η παρουσία των διπλωματών είναι ένα από τα σημεία, όπως φαίνεται, των αμερικανικών διαφωνιών. Οπως υποστήριζε, χτες, Αμερικανός διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε μυστική συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν την αναχώρησή του για τη Βαγδάτη, κατά την οποία του τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία που θα εξασφαλίζει στην UNSCOM πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, όποτε θελήσει, για ανεξέλεγκτη πραγματοποίηση ελέγχου και που θα ορίζει ως υπεύθυνο και των νέων προγραμμάτων της UNSCOM τον, ήδη, επικεφαλής της, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον δεν είναι απολύτως ευχαριστημένη από την επιτευχθείσα συμφωνία, καθώς περιλαμβάνει τη σύσταση ειδικής ομάδας διπλωματών που θα προϊσταται στους ελέγχους στα 8 προεδρικά μέγαρα, δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα είναι επικεφαλής και σε ποιον θα δίνουν λόγο οι διπλωμάτες, αναγνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, καθώς τίθεται ρητά και το θέμα του σεβασμού της ιρακινής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, φέρεται αποφασισμένη να πετύχει την οριστική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμπεριληφθούν σαφείς εξηγήσεις των "σκοτεινών αυτών σημείων", δηλαδή να εφαρμοστούν οι προτάσεις της, αλλά και να συνοδεύεται από ξεχωριστή απόφαση που θα προβλέψει την άμεση έναρξη αεροπορικών επιδρομών σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί πλήρως. Με την άποψη της συμπληρωματικής απόφασης συμφωνεί και η Βρετανία, όμως, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα επιμένουν να μην υπάρξει τελεσίγραφο και απλώς το Συμβούλιο Ασφαλείας να απευθύνει προειδοποίηση προς τη Βαγδάτη για "σοβαρότατες συνέπειες".

Στο μεταξύ, έντονες πιέσεις αρχίζουν να ασκούν στην κυβέρνηση Κλίντον πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να προσδιορίσει πότε θα απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τον Περσικό Κόλπο και πώς θα καλυφθούν τα έξοδα των χιλιάδων στρατιωτών που στρατοπεδεύουν εκεί. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Τζον Χάμρι, ήδη, η μεταφορά πολεμικού υλικού και ανδρών στον Περσικό έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περισσότερο από 600 εκατομμύρια δολάρια. Ο Τζ. Χάμρι εκτίμησε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αποδέσμευσης επιπλέον χρημάτων για τη συντήρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιφυλακή στον Περσικό Κόλπο. Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζαν ότι το συνολικό ποσό που χρειάζεται, στο εξής, για να καλυφθούν τα έξοδα των Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο θα είναι, περίπου, 800 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι όταν μετέβησαν στον Κόλπο δε γνώριζαν ότι η παραμονή τους εκεί θα παραταθεί και έχουν, ήδη, αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα, τόσο των βουλευτών, όσο και των γερουσιαστών και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι η μόνη που εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην αμερικανική στρατιωτική δύναμη στον Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ