Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Πιστοί στο δρόμο της Επανάστασης

Ομιλία του Φ. Κάστρο στους βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης

ΑΒΑΝΑ.-

Για μια νέα πενταετή θητεία ως Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Φιντέλ Κάστρο την Τρίτη από τους βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Μιλώντας για εφτά ολόκληρες ώρες και 15 λεπτά ασταμάτητα, ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα όπως οι πόλεμοι για την ανεξαρτησία της Κούβας, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, η πορνεία, η διαφθορά των δυτικών τηλεοπτικών καναλιών, η πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στο Νησί της Επανάστασης, καθώς και το εκλογικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, ο Φιντέλ Κάστρο καταδίκασε τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για βοήθεια, η οποία όμως θα είναι περιορισμένη και θα προέρχεται μόνο από φιλανθρωπικές οργανώσεις, αποκαλώντας την "ταπεινωτική".

"Δεχόμαστε με αξιοπρέπεια οποιαδήποτε χώρα θέλει να μας βοηθήσει", δήλωσε, "αλλά δε δεχόμαστε να παίξουμε το ρόλο των ζητιάνων".

Ο ίδιος επισήμανε ότι ορισμένοι Αμερικανοί έχουν ζητήσει να χαλαρώσει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ προς την Κούβα, με τη σκέψη πως αυτό θα βοηθήσει να ρίξει το καθεστώς που είναι στην εξουσία από το 1959.

Στην ομιλία του ο Κάστρο αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έθεσε ο Πάπας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, σε ό,τι αφορά τις εκτρώσεις που θα πρέπει να τεθούν παράνομες, καθώς και μέτρα για να περιοριστούν τα διαζύγια.

"Δε μας αρέσουν τα διαζύγια, ούτε οι εκτρώσεις", τόνισε. Ωστόσο, η Κούβα δεν μπορεί να επιβάλει στις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε θα "επιστρέψει στον Μεσαίωνα και να εφαρμόσει τις ζώνες αγνότητας".

Ο Κάστρο είπε επίσης πως οι γυναίκες στην Κούβα έχουν κερδίσει μια θέση στην εργατική δύναμη, που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες.

"Ρωτήστε αν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής οι γυναίκες αποκτούν μισθούς όπως οι άνδρες", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ