- Εντύπωση, έκπληξη, αλλά και εύλογες υπόνοιες, προκαλεί πλέον η στάση της κυβέρνησης που, παρά τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, δε χάνει την ευκαιρία να υπεραμύνεται του σκανδάλου με τη μονάδα της... - 1998-02-28 00:00:00.0"/> - Εντύπωση, έκπληξη, αλλά και εύλογες υπόνοιες, προκαλεί πλέον η στάση της κυβέρνησης που, παρά τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, δε χάνει την ευκαιρία να υπεραμύνεται του σκανδάλου με τη μονάδα της... - 1998-02-28 00:00:00.0" /> Ιδού το μέγεθος του σκανδάλου | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ιδού το μέγεθος του σκανδάλου
  • Πολλαπλάσια αμοιβή έδωσε η κυβέρνηση στον Κοπελούζο για το σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα, σε σχέση με 23 αντίστοιχα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη
  • Εντυπωσιακή και εν πολλοίς ύποπτη η κυβερνητική εμμονή στο "γάμο" της ΔΕΗ με το συγκεκριμένο όμιλο συμφερόντων

Εντύπωση, έκπληξη, αλλά και εύλογες υπόνοιες, προκαλεί πλέον η στάση της κυβέρνησης που, παρά τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, δε χάνει την ευκαιρία να υπεραμύνεται του σκανδάλου με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, επικαλούμενη, μάλιστα, τη σχετική ομοφωνία του Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, το όλο θέμα τείνει να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς έρχονται στη φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουν την ύποπτη συναλλαγή κυβέρνησης - ομίλου Κοπελούζου. Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον ότι όλο και περισσότεροι φορείς και εφημερίδες είτε για λόγους σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτησης συμφερόντων, είτε επειδή είναι πια ανήμποροι - για διαφορετικές αιτίες ο καθένας - να καλύψουν τις "εκσυγχρονιστικές" μεθοδεύσεις, προβάλλουν πλευρές του όλου σκανδάλου, επαναφέροντας στην επικαιρότητα αυτά που το ΚΚΕ και ο "Ρ" έχουν καταγγείλει εδώ και μήνες.

Η όλη συζήτηση, βέβαια, για το σκάνδαλο δεν αγγίζει την καρδιά του προβλήματος που είναι η εκχώρηση μέρους του τομέα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα και την υπονόμευση της ΔΕΗ, μέσω του υποχρεωτικού και επαχθούς "γάμου" της με τον Κοπελούζο και τους συνεταίρους του. Ωστόσο, σκάνδαλο και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων αποτελεί και ο τρόπος της ανάθεσης της συγκεκριμένης μονάδας, το ιδιαίτερα υψηλό τίμημά της, οι ύποπτες μεθοδεύσεις που ακολούθησαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, η άρνηση του πρωθυπουργού να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή κλπ.

Χτες, η εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ" δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα έχει προτείνει την κατασκευή αντίστοιχου σταθμού στην Τουρκία με τίμημα 70 δισ. δρχ. χαμηλότερο από την τιμή που ανέκρινε η ΔΕΗ για το σταθμό της Φλώρινας. Σε μια προσπάθεια ν' απαντήσει στο δημοσίευμα, η διοίκηση της ΔΕΗ - προφανώς με την καθοδήγηση και εντολή της Β. Παπανδρέου - έδωσε χτες στη δημοσιότητα γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί να πει ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες ανάθεσης του σταθμού της Τουρκίας από αυτές της Φλώρινας. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα πίνακα με το κόστος που έχουν 23 αντίστοιχοι σταθμοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για έναν πίνακα που ο "Ρ" έφερε στο φως της δημοσιότητας στις 26 του περασμένου Οκτώβρη. Επειδή, όμως, αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, τον δημοσιεύουμε πάλι για να τον έχουν υπόψη τους τόσο οι αναγνώστες της εφημερίδας, όσο και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είπαν "ναι" στο σκάνδαλο.

Το διεθνές κόστος

Για να καταλάβει κανείς την ουσία του πίνακα στον οποίο παρουσιάζεται το κόστος αντίστοιχων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει πρώτα πρώτα να έχει υπόψη του ότι το πλήρες κόστος της μονάδας ισχύος 330 Μεγαβάτ της Φλώρινας, ανέρχεται στα 215 δισ. δρχ. ή 796 εκατομμύρια δολάρια! Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της μονάδας ανά παραγόμενο κιλοβάτ είναι 2.413 δολάρια! Το γεγονός ότι η ΔΕΗ εμφανίζει το σχετικό κόστος της σύμβασης στα 179,5 δισ. δρχ. είναι επειδή η μονάδα εκχωρήθηκε στον Κοπελούζο και τους συνεταίρους του χωρίς αυλή λιγνίτη και φράγμα υδροδότησης...

Από τον πίνακα, πάντως, προκύπτει ότι σε κάθε περίπτωση και σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου ανάλογοι σταθμοί δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 985 - 1.600 δολ. /κιλοβατώρα (σε μία μόνο μονάδα αναφέρεται 1.875 δολ. /κιλοβατώρα), όταν για τη Φλώρινα το κόστος είναι 2.413 δολ. /κιλοβατώρα! Μάλιστα, άκουσον άκουσον, σε εννέα τουλάχιστον περιπτώσεις το κόστος της Φλώρινας είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των αντίστοιχων μονάδων!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τα κούφια επιχειρήματα της διοίκησης της ΔΕΗ αξιοποίησε χτες και ο Δ. Ρέππας, προκειμένου ν' απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν. Αναμασώντας τσιτάτα χωρίς ενδεχόμενα καν να γνωρίζει την ουσία, για την περίπτωση της Τουρκίας επικαλέστηκε το ότι στη γειτονική χώρα χτίζονται ταυτόχρονα τρεις σταθμοί. "Ο αριθμός των μονάδων και η μεταξύ τους ομοιότητα, είπε, δημιουργούν μεγάλες οικονομίες, από πλευράς σχεδίασης, βιομηχανοποίησης, κατασκευής και κατά συνέπεια προσφοράς"... Απάντηση, και μάλιστα αποστομωτική, σ' αυτές τις ακροβασίες, δίνουν τα στοιχεία του σχετικού πίνακα, όπου φαίνεται ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που η υπό κατασκευήν μονάδα είναι μία, αντίστοιχης μάλιστα δυναμικότητας με αυτήν της Φλώρινας, το κόστος κατασκευής ανά κιλοβάτ είναι υποπολλαπλάσιο.

Σε μια προσπάθεια, ενδεχομένως, να προετοιμάσει το έδαφος για τα χειρότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκε "πρώτα και κύρια στη βάση της μελέτης, που έκανε ο ανεξάρτητος εκτιμητής". Είναι φανερό ότι ο εκπρόσωπος αναφέρεται στο κατά παραγγελία πόρισμα της γερμανικής εταιρίας "Λαχμάγιερ", η οποία όμως έχει φροντίσει να καλύψει τα νώτα της. Στο σχετικό της πόρισμα μάλιστα, με έμφαση σημείωνε ότι "όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη προέρχονται από τη σύμβαση και θεωρούνται δεδομένα"! Με αυτό και μόνο το γεγονός, είναι φανερό ότι στην πραγματικότητα η όλη μελέτη ούτε ανεξάρτητη είναι, ούτε αποτελεί επί της ουσίας εκτίμηση, αφού πήρε σαν δεδομένα τα στοιχεία που της έδωσε η κυβέρνηση. Αλλωστε, όπως σε όλους τους τόνους σημειώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα, η συγκεκριμένη εταιρία "Λαχμάγιερ", είναι γνωστή για τα... κατά παραγγελία πορίσματά της! Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο η κυβέρνηση κάνει πως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά, ενώ ο Δ. Ρέππας υποστήριξε χτες ότι, αφού ο "εκτιμητής" αποφάνθηκε ότι το τίμημα"είναι απολύτως εύλογο και ανταγωνιστικό και ουδείς λόγος δικαιολογεί οποιαδήποτε κριτική"! Σε μια επίδειξη μάλιστα θράσους ο εκπρόσωπος δε δίστασε υιοθετήσει την άποψη ότι το κόστος της μονάδας στη Φλώρινα "είναι μικρότερο σε ποσοστό 5% ή 6%, αναλόγως αν το κρίνεις με την αναλυτική ή τη συγκριτική μέθοδο, από το τίμημα το οποίο θα μπορούσε να είχε συμφωνήσει η ΔΕΗ". Κι όλα αυτά, όταν από όλες τις πλευρές πλέον γίνεται φανερό το μέγεθος της ζημιάς με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι την Τετάρτη "ο Πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε αυτούς, οι οποίοι θέλουν να συζητηθεί αυτό το θέμα", ενώ σε ό,τι αφορά το γιατί η κυβέρνηση δε φέρνει τη σύμβαση στη Βουλή, επικαλέστηκε το γεγονός ότι πέρσι πολλοί βουλευτές είχαν δηλώσει ότι "δεν πρέπει μια τέτοια σύμβαση να συζητηθεί στη Βουλή, γιατί η Βουλή δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο απάτης"...

Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κοπελούζος τους έγραψε τη σύμβαση... (1998-03-11 00:00:00.0)
Δυο φορές σκάνδαλο η μονάδα της Φλώρινας (1998-02-24 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" στα σχέδια Κοπελούζου (1998-02-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία τα σκάνδαλα κυβέρνησης - Κοπελούζου (1998-02-21 00:00:00.0)
Ενα σκάνδαλο σε πλήρη εξέλιξη (1997-10-26 00:00:00.0)
Ερωτηματικά (1997-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ