Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πνίγουν οικονομικά και το εμπαίζουν

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική απέναντί του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας έκλεισε συμβολικά χτες τα γραφεία του. Τα άλυτα, χρόνια τώρα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί, λόγω της αδιαφορίας και του εμπαιγμού τους από την πολιτεία, οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση. Το Επιμελητήριο αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.

Οπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η σημερινή αδυναμία του ΕΕΤΕ να πληρώσει ακόμα και τους υπαλλήλους του οφείλεται στην κατ' εξακολούθηση αθέτηση των υποσχέσεων που μας έδινε ο υπουργός Πολιτισμού απέναντι σε ειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟ.Φέτος η επιχορήγηση, που εγκρίθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό για το ΕΕΤΕ, είναι 33 εκατομ., όταν η μισθοδοσία των υπαλλήλων ανέρχεται σε 46 εκατομ. και όταν το σύνολο των ανελαστικών δαπανών ξεπερνά τα 82 εκατομ. Η πρώτη δόση, 15%, από τον προϋπολογισμό που προβλέπει το ΥΠΠΟ, ακόμα και αν δοθεί σύντομα, θα καλύψει μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μόνο για το Μάρτιο".

Κι ενώ το ΕΕΤΕ βρίσκεται σ' αυτό το οικονομικό αδιέξοδο, ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" δεν του δίνει τα οφειλόμενα 15.800.000, όπως και το ΥΠΠΟ τα οφειλόμενα απ' αυτό 3.000.000, για την κάλυψη μέρους των εξόδων λόγω της παράτασης της έκθεσης γλυπτικής στην "ΠΠ".

"Η οικονομική πολιτική του ΥΠΠΟ απέναντί μας", υπογράμμισαν οι σύμβουλοι του ΕΕΤΕ στη συνέντευξη Τύπου, "μας καταδικάζει στην αδράνεια. Μας "δένει" ουσιαστικά τα χέρια για αξιόλογες εικαστικές δραστηριότητες".

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα της στέγης. Το ΕΕΤΕ, και κατά συνέπεια το ΥΠΠΟ, δαπανά 650.000 δραχμές για ενοικίαση γραφείων. Η ανάκληση, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, της απόφασης για παραχώρηση στο ΕΕΤΕ στέγης στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου ήταν η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι". Από το 1983 το κτίριο παραχωρήθηκε στο ΕΕΤΕ και το ΔΣ του είχε ήδη δαπανήσει πολλά για τη διαμόρφωσή του. Ομως, η ΚΕΔ ανακάλεσε την απόφαση παραχώρησης του κτιρίου στο ΕΕΤΕ, για να το παραχωρήσει σε άλλο φορέα!!! Με όλα αυτά είναι άξια απορίας η στάση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, ο οποίος είχε δεσμευτεί προφορικά απέναντι στο ΔΣ του ΕΕΤΕ, για τη χρηματοδότηση της εκτέλεσης αυτού του έργου. Μετά από 15χρονους αγώνες το Επιμελητήριο βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο εμπαιγμό της πολιτείας.

"Ηδη - και χωρίς να έχει παρέλθει το νόμιμο χρονικό διάστημα από την κοινοποίηση της ανάκλησης της παραχώρησης του κτιρίου - η ΚΕΔ άλλαξε την κλειδαριά του κτιρίου"!!!

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί τον υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη εμπράκτως και να στηρίξει οικονομικά την επισκευή του κτιρίου, ώστε να ανακληθεί η απόφαση της ΚΕΔ και το κτίριο να παραμείνει για χρήση στο ΕΕΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ