Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανέκδοτα αρβανίτικα στο "Παλλάς"

Επιθυμία τους να γίνουν γνωστά στο πλατύ κοινό τραγούδια - θησαυροί της ελληνικής ψυχής. Ο λόγος για τους συντελεστές της μεγάλης συναυλίας με τίτλο "Ω, ε μπούκουρα Μωρέ", που θα δώσει ο Θανάσης Μωραϊτης,το Σάββατο (8.30μ.μ. ), στο "Παλλάς" με ανέκδοτα αρβανίτικα τραγούδια από τα Δερβενοχώρια Αττικής - Βοιωτίας και την Κάτω Ιταλία. Στη συναυλία, που διοργανώνει η Εταιρεία Πελασγικών Μελετών θα τραγουδήσουν, επίσης, η Δόμνα Σαμίου,η Αφροδίτη Μάνου,χορωδία και τραγουδιστές από τα Καλύβια Αττικής και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κόνταλι, ενώ θα συμμετέχουν εννέα μουσικοί.

Θα παρουσιαστούν συνολικά είκοσι πέντε τραγούδια, μέρος του υλικού, που κατέγραψε ο Θ. Μωραϊτης τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου ακόμη μιλούν και τραγουδούν στην αρβανίτικη γλώσσα και στην Κ. Ιταλία. Η μουσική επεξεργασία είναι των Νίκου Γράψα - Δημήτρη Λέκκα.

"Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά τα τραγούδια" λέει ο Θ. Μωραϊτης, είναι ότι τραγουδιούνταν και τραγουδιούνται(λίγα πλέον) στα αρβανίτικα. Οι μελωδίες και οι ρυθμοί τους δεν έχουν καμιά διαφορά από τα δημοτικά τραγούδια, που τραγουδιούνται στην ελληνική. Αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μας τους μουσικούς, γιατί μας αποκαλύπτει τη δύναμη επιβολής που έχει η μουσική κάθε τόπου(μελωδία - ρυθμός - τρόπος) στη δημιουργία γενικά, ακόμη κι αν τα κομμάτια τραγουδιούνται σε μια άλλη γλώσσα που συνυπάρχει αιώνες τώρα με την ελληνική".

Εισιτήρια για την εκδήλωση προπωλούνται στο "Παλλάς" (7758.537), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (3224.434) και στον εκδοτικό οίκο "Θάμυρις" (3250.198).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ