Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τόμας και Βίβιαν

Κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Μάικλ Χάστινγκς, είναι η ταινία του Μπράιαν Γκίλμπερτ "Τομ και Βιβ", που αναφέρεται στον έρωτα και στη σχέση του συγγραφέα Τόμας Ελιοτ και της πρώτης γυναίκας του, της Βίβιαν Χάι Γουντ. Ο Αγγλος ποιητής και συγγραφέας γνώρισε τη Βιβ, όταν επέστρεψε από την Αμερική το 1915 και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Η Βιβ υπήρξε μια όμορφη κοσμοπολίτισσα γυναίκα, η οποία όμως αντιμετώπιζε, πολλές φορές και αξεπέραστα ψυχολογικά προβλήματα. Ερωτεύτηκαν από την πρώτη ματιά, αλλά από το μήνα του μέλιτος κιόλας, παρουσιάστηκαν τα πρώτα σημάδια που έδειξαν ότι η σχέση τους δε θα ήταν ανώδυνη, γεμάτη αγάπη και έρωτα. Ο Ελιοτ από το 1915 έως και το 1922 εργάστηκε ως δάσκαλος και τραπεζικός. Ηταν η εποχή που γνώρισε τον Εζρα Πάουντ, ο οποίος τον βοήθησε να έρθει σ' επαφή με τις προσωπικότητες των Γραμμάτων και της λογοτεχνίας της εποχής. Ο Ελιοτ θα γράψει το αριστούργημά του, την "Ερημη χώρα". Οι όμορφες μέρες με τη Βιβ διαρκούν λίγο και κάποτε θα τελειώσουν. Η Βιβ θα ξαναχαθεί στους δαιδάλους της ψυχής της, παίρνοντας και πάλι φάρμακα και μην μπορώντας να ζήσει χωρίς αυτά, για να καταλήξει σε άσυλο. Ο Ελιοτ σε προχωρημένη ηλικία θα ξαναπαντρευτεί, ενώ η Βιβ, έχοντας πάντα στην καρδιά της τον Ελιοτ, θα έχει πεθάνει ένα χρόνο πριν ο ποιητής τιμηθεί με "Νόμπελ" Λογοτεχνίας (1948). Ο Γκίλμπερτ δίνει τη δική του διάσταση στην προσωπικότητα του Ελιοτ και στον τρόπο που αντιμετώπισε την πρώτη του γυναίκα και την ασθένειά της. Παράλληλα, όμως, ίσως δεν μπόρεσε να δώσει μέσα από τη σκηνοθεσία του, τον παλμό μιας τόσο έντονης σχέσης. Πρωταγωνιστούν οι Μιράντα Ρίτσαρτσον, Ουίλιαμ Νταφόε και Ρόσμαρι Χάρις. (ΕΤ3 01.00)

Ερωτικές ιστορίες τριών στρατιωτών, λίγο πριν φύγουν για το μέτωπο, θα παρακολουθήσουμε στο αμερικανικό μιούζικαλ του Φρανκ Μπορζέιτζ "Συναγερμός στ' αστέρια".Συμμετέχουν ως γκεστ σταρ πολλά γνωστά αστέρια του Χόλιγουντ. (SEVEN X 21.15)

"Μπιτ Στριτ, χορεύοντας στους δρόμους",είναι ο τίτλος του αμερικανικού μιούζικαλ που σκηνοθέτησε ο Σταθ Λέιθαν. Τα φτωχά παιδιά μιας λαϊκής γειτονιάς, ανακαλύπτουν υπέροχους τρόπους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και ν' αποφύγουν τις κακοτοπιές. Ετσι εκτονώνονται με το να ζωγραφίζουν στους δρόμους και να χορεύουν μπρέικντανς. Παίζουν οι Ρέι Ντον Τσονγκ, Γκάι Ντέιβις. (ΣΤΑΡ 01.15)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ