Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την παραδίδουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα

Στον ιδιωτικό τομέα παραδίδει η κυβέρνηση και τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), στα πλαίσια της πολιτικής "αναμόρφωσης" της σημερινής δομής του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ηδη ο Γ. Γραμματέας της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτης ετοιμάζεται να παραδώσει στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου, με το οποίο επισημοποιείται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της σημερινής Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως άλλωστε μετατρέπουν το ΚΕΠΕ και άλλους φορείς του δημοσίου. Τα αρνητικά όμως μηνύματα δε σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να συρρικνώσει τις κατά νομό υπηρεσίες της ΕΣΥΕ και να τις συγκεντρώσει στις πρωτεύουσες των 13 περιφερειών της χώρας.

Αν αποδειχτούν αληθινές οι πληροφορίες αυτές, τότε ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή της σε γραφειοκρατικό όργανο, δεδομένου ότι θα αλλοιωθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας, θα συρρικνωθούν οι δραστηριότητές της και θα μειωθεί η αξιοπιστία της στατιστικής πληροφόρησης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΣΥΕ έχουν θορυβηθεί με την εξέλιξη αυτή και δηλώνουν αγανακτισμένοι από την τακτική της κυβέρνησης, η οποία έχει απλώσει πέπλο σιωπής για τις προθέσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ούτε καν ο φορέας ή η υπηρεσία η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΣΥΕ. Δεν είναι καν γνωστό, αν πρόκειται για επιτροπή του δημοσίου ή ιδιωτικός φορέας, καθώς κάθε φορά που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν ενημέρωση προσέπιπταν σε τείχος αδιαφάνειας και σιωπής.

Το θέμα, πάντως, ιδιωτικοποίησης της ΕΣΥΕ βρίσκεται στην επικαιρότητα αρκετά χρόνια τώρα. Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σκόπιμα είχαν υποβαθμίσει τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας προς όφελος των ραγδαία ανερχόμενων ιδιωτικών εταιριών στατιστικής πληροφόρησης. Οι τελευταίες είναι και η πέτρα του σκανδάλου (που ακούει στο όνομα ιδιωτικοποίηση της ΕΣΥΕ) καθώς διαβλέπουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση βγαίνει από τη μέση ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής. "Μήλον της Εριδος" τα σημαντικά ποσά από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα που δίνονται σήμερα στην ΕΣΥΕ για την πραγματοποίηση διαφόρων ερευνών (οικογενειακοί προϋπολογισμοί, απογραφή πληθυσμού, ανάλυση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος κλπ.).

Είναι εμφανές ότι η μετατροπή της σε ΝΠΙΔ, εξισώνει ουσιαστικά την ΕΣΥΕ με όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες. Θα λειτουργεί επίσης με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια, δηλαδή το κέρδος, κάτι που θα την οδηγήσει στην αγκαλιά των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη στατιστική της εμπειρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ