- Η ιδιωτικοποίηση και της Γενικής Τράπεζας αποτελεί, πλέον, γεγονός, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 33% των μετοχών της σε θεσμικούς επενδυτές και... - 1998-03-06 00:00:00.0"/> - Η ιδιωτικοποίηση και της Γενικής Τράπεζας αποτελεί, πλέον, γεγονός, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 33% των μετοχών της σε θεσμικούς επενδυτές και... - 1998-03-06 00:00:00.0" /> Ξεπουλούν και τη Γενική Τράπεζα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλούν και τη Γενική Τράπεζα
  • Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου περνάει η Γενική καθώς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού πουλά το 33% των μετοχών
  • Ο όμιλος "Ιντεραμέρικαν", μέσω της Γενικής, εισβάλλει στον τραπεζικό χώρο

Η ιδιωτικοποίηση και της Γενικής Τράπεζας αποτελεί, πλέον, γεγονός, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 33% των μετοχών της σε "θεσμικούς επενδυτές" και στην εταιρία ασφαλειών "Ιντεραμέρικαν". Επίσης, η διοίκηση της Γενικής δεν ομολόγησε ότι με τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών, η πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας θα περάσει στα χέρια ιδιωτών. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός όμιλος "Ιντεραμέρικαν", μέσω της Γενικής Τράπεζας, επανέρχεται πλέον δυναμικά και στο χώρο των τραπεζών.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι και οι τράπεζες να περάσουν σε ιδιώτες - επιχειρηματίες! Η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία καθοδηγεί το όλο εγχείρημα, επισπεύδει τις αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη καθώς έχει θέσειστόχο μέσα στο 1998 να ιδιωτικοποιηθούν μεγάλες και μικρές τράπεζες, τον έλεγχο των οποίων μέχρι σήμερα έχει το δημόσιο. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τις Τράπεζες Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Ελλάδος, Κρήτης και εμμέσως την Ιονική, ενώ χτες προστέθηκε και η Γενική. Η σπουδή με την οποία επιχειρείται να περάσουν οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, εξανάγκασε μέχρι και την "εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - η οποία κατά τα άλλα σιγοντάρει την κυβέρνηση - να κάνει λόγο για βίαιη ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τραπεζών, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η απόφαση ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας (την οποία ελέγχει σήμερα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού) ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρό της, Γ. Δασκαλάκη.

Οπως είπε ο τελευταίος, την περίοδο Μάρτη - Απρίλη, ο βασικός μέτοχος, το ΜΤΣ, θα πουλήσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης το 33% των μετοχών. Σήμερα το ΜΤΣ κατέχει το 68,5% του συνόλου των μετοχών και μετά από την πώληση του 33%, η συμμετοχή του θα περιοριστεί στο 35,5%. Αλλα στρατιωτικά ταμεία κατέχουν σήμερα το 12% των μετοχών, ενώ ένα 0,7% διατηρεί η "Ιντεραμέρικαν". Ανέφερε επίσης ότι το 23% των προς πώληση μετοχών θα διατεθεί σε "θεσμικούς επενδυτές" μέσω της διαδικασίας του "Βιβλίου Προσφορών" (οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν προσφορές και διαμορφώνεται μία μέση τιμή), ενώ το υπόλοιπο 10% θα δοθεί στην "Ιντεραμέρικαν", στη μέση τιμή πώλησης που θα διαμορφωθεί. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 23 δισ. δραχμές, κάτι που θα οδηγήσει - όπως είπε ο Γ. Δασκαλάκης - την τράπεζα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Αναλύοντας επίσης τα μελλοντικά... μεγαλεπήβολα σχέδια της ιδιωτικοποιημένης τράπεζας, ο πρόεδρός της ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού ομίλου, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες δραστηριότητες, και από την άποψη αυτή εξετάζεται η συνεργασία με χρηματιστηριακή εταιρία καθώς και εταιρία "φάκτορινγκ" και "λίζινγκ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και νέα «βουτιά» χτες 4,18% στις τιμές των μετοχών(1999-12-24 00:00:00.0)
Σε "φέτες" πουλάνε την Εθνική(1998-12-16 00:00:00.0)
Σειρά έχουν η Εμπορική και τα ασφαλιστικά Ταμεία(1998-06-21 00:00:00.0)
Να παραμείνει στο δημόσιο η Γενική Τράπεζα(1997-03-01 00:00:00.0)
Οι Ιταλοί παζαρεύουν τον πλήρη έλεγχό της(1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ