Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Μέγιστη πρόκληση προς τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις από την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών

"Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, γεγονός που οδηγεί στην υποτίμηση της δραχμής, αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη μακράς διάρκειας. Θύματά της θα είναι και πάλι η εργατική τάξη και γενικά τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Από την άλλη, κερδισμένοι θα είναι, και αυτή τη φορά, οι μονίμως κερδισμένοι. Το ξένο και το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Ειδικότερα και άμεσα θα επωφεληθούν όσοι μεγαλοκεφαλαιούχοι συμμετέχουν σε διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες, οι μεγαλοεξαγωγείς και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως εργαλείο εφαρμογής των λεγόμενων διαρθρωτικών μέτρων, δηλαδή μια νέα λαίλαπα κατά των εργατικών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού συστήματος και του ξεπουλήματος των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση φρόντισε να προειδοποιήσει διάφορους "ημετέρους" της κεφαλαιούχους, για την επερχόμενη υποτίμηση, εξασφάλισε σ' αυτούς δισεκατομμύρια κέρδη, σε αντίθεση με τις λαϊκές αποταμιεύσεις που δέχονται και αυτές μεγάλο πλήγμα.

Αποτελεί μέγιστη πρόκληση προς τους εργαζόμενους το επιχείρημα ότι με την ένταξη της δραχμής στο ΕΝΣ το ελληνικό νόμισμα θα μπει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η είσοδος στο ΕΝΣ δεν πρόκειται να προστατεύσει τη δραχμή, αφού η διακύμανσή της θα κυμαίνεται μέχρι και 15%. Ενώ είναι γνωστό, ότι μετά την ένταξη της δραχμής στο ΕΝΣ, η όποια πολιτική εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στη διακύμανση, θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Εξάλλου το ότι η υποτίμηση υπαγορεύτηκε από την ΕΕ δείχνει από μόνο του το τι προστασία θα έχει το ελληνικό νόμισμα...

Αποτελεί κραυγαλέο ψέμα της κυβέρνησης η προσπάθεια να εμφανιστεί η ελληνική οικονομία ως προοδεύουσα και ως θύμα κάποιων κερδοσκοπικών μηχανισμών του εξωτερικού. Η πραγματικότητα είναι άλλη: Η κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της γεννούν και θεριεύουν την κερδοσκοπία, δημιουργούν τις συνθήκες, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς δεν υπάρχει ηθική στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα οικονομικά μεγαθήρια.

Αυτές οι δραστικές εξελίξεις εκφράζουν τη βαθύτατη κρίση που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική οικονομία και την ελληνική στη στενή διαπλοκή της με το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Ο μονόδρομος, που έχει εξαγγελθεί με τυμπανοκρουσίες, αποδείχνεται και πάλι μονόδρομος για το μεγάλο κεφάλαιο και ξένος, αντίθετος με τα λαϊκά συμφέροντα. Ο μονόδρομος για το λαό είναι η σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι συνέπειες για την Ελλάδα (2003-12-14 00:00:00.0)
«Το Βήμα» και η «καραμέλα» της ΟΝΕ (2000-05-12 00:00:00.0)
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου (2000-01-18 00:00:00.0)
Νίκη πρώτου μεγέθους η υποτίμηση! (1998-03-19 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη της Επιτροπής Σωματείων (1998-03-18 00:00:00.0)
Μηχανισμός... αφοπλισμού των δυνατοτήτων παρέμβασης (1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ