Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Νίκη πρώτου μεγέθους η υποτίμηση!

Προκλητικός ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή είπε ότι από την υποτίμηση θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και προσβάλλοντας βάναυσα τον ελληνικό λαό που υφίσταται ήδη τα δεινά της υποτίμησης της δραχμής, υποστήριξε πάλι ότι από αυτήν θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες, αφού η υποτίμηση ήταν "μία νίκη πρώτου μεγέθους"!

Ο Κ. Σημίτης στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και απαντώντας σε ερωτήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, του Δ. Τσοβόλα και του βουλευτή της ΝΔ Δ. Σιούφα, διαστρέφοντας πλήρως την οδυνηρή πραγματικότητα, είπε ότι η υποτίμηση (την οποία με την προσφιλή ΠΑΣΟΚική τακτική ονόμαζε "προσαρμογή") ήταν μία μάχη που η κυβέρνηση "κέρδισε με μηδαμινό κόστος για την οικονομία, δηλαδή σε τελική ανάλυση για τον Ελληνα πολίτη".

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι όσοι διαμαρτύρονται για τα νέα δυσβάστακτα βάρη, "δεν κατανοούν την κεντρική σημασία αυτού του εγχειρήματος και διατυπώνουν σκόρπιες και λαϊκίστικες επικρίσεις και θέσεις". Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να "ενημερωθεί από τον διεθνή Τύπο" για να δει πόσο καλή είναι η υποτίμηση.

Επανέλαβε τα περί προθαλάμου στην ΟΝΕ και είπε ότι η συμμετοχή της χώρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών είναι "ένδειξη αναγνώρισης οικονομικής επίδοσης, σταθερότητας οικονομίας", ενώ "εξασφαλίζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των υπολοίπων χωρών προς το ελληνικό νόμισμα". Η υποτίμηση είπε ο πρωθυπουργός αποτελεί εκπλήρωση μιας κρίσιμης και αναγκαίας προϋπόθεσης για συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οσον αφορά το χρόνο της πραγματοποίησής της, δήλωσε ότι έγινε τώρα επειδή τον Μάη θα κριθεί η οριστική ισοτιμία των ευρωπαϊκών νομισμάτων και η δραχμή θα αντιμετώπιζε "νομισματικές αναταράξεις".

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός να αναλύει την "εικονική πραγματικότητα" που δημιούργησε η υποτίμηση, είπε ότι θα υπάρξει "πρόοδος στις επενδύσεις και την απασχόληση" και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, κάτι που λένε και οι "εγχώριες και διεθνείς αγορές".

Υπερασπιζόμενος τη μέχρι την προηγούμενη βδομάδα πολιτική της "σκληρής δραχμής", είπε ότι αυτή οδήγησε στο χαμηλό πληθωρισμό, χωρίς τον οποίο η δραχμή δε θα γινόταν δεκτή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

"Ανακριβή και αναληθή" είναι κατά τον Κ. Σημίτη όσα λέγονται ότι οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι κατά 14%, αφού κατά τον ίδιο "βραχυπρόθεσμα η επίπτωση στο εισόδημα θα είναι όση και η επίπτωση στον πληθωρισμό, που θα είναι μικρή έως ελάχιστη και θα απορροφηθεί στη διάρκεια του χρόνου".

Επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε από τους Ευρωπαίους για την υποτίμηση, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί από την κυβέρνηση "υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και μακρά διαπραγμάτευση για αρκετές βδομάδες. Εμείς, είπε, επιδιώξαμε να γίνει τώρα η ένταξη για να κλείσουμε το θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιδίωκαν να γίνει το Μάιο ή μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών".

Για τη διαρροή της υποτίμησης, που απέδωσε στους κερδοσκόπους αρκετά δισ., άφησε να εννοηθεί για μία ακόμα φορά ότι έγινε από στελέχη ή υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εκατοντάδες υπάλληλοι το γνώριζαν είπε), ενώ ισχυρίστηκε ότι η κερδοσκοπία ήταν χαμηλότερη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Κάλυψε τέλος τον Γ. Παπαντωνίου για την υπόθεση της κόρης του (εργάζεται σε τράπεζα που διαπραγματεύτηκε το πρόσφατο δάνειο της Ελλάδας), κάνοντας λόγο για συκοφαντίες και καλώντας όποιον έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, παρά την όποια κριτική του, περισσότερο ενδιαφέρθηκε και ανησύχησε να μη συκοφαντηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι "καταστήσατε τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στην ΕΕ συνώνυμη με την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προσφέρετε τις χειρότερες υπηρεσίες στην υπόθεση της Ευρώπης". Ο Δ. Τσοβόλας είπε ότι η κυβέρνηση χρεοκόπησε την οικονομία και πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ο Δ. Σιούφας είπε ότι η κυβέρνηση θυμίζει τον "Τιτανικό" που βυθίζεται, με τον Γ. Παπαντωνίου στη θέση του πιανίστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ