Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στο "σφυρί" κρατικοί τίτλοι 250 δισ. με ελκυστικά επιτόκια

Ενώ η κυβέρνηση προσδοκά στο τέλος του 1998 πληθωρισμό γύρω στο 2,5%, προαναγγέλλει την πώληση κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας με ετήσιο σταθερό επιτόκιο 8,6%

Δάνεια, συνολικού ύψους 250 δισεκατομμυρίων δραχμών, αναζητά από την αγορά η κυβέρνηση που βγάζει στο σφυρί κρατικούς τίτλους ετήσιας και δεκαετούς διάρκειας, με ελκυστικά επιτόκια. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μάρτη θα διενεργηθεί δημοπρασία τίτλων (έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου 10ετούς διάρκειας) του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή. Η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού των κρατικών τίτλων, θα είναι η Πέμπτη 26 Μάρτη.

Να σημειωθεί, ότι η δημοπρασία των κρατικών τίτλων του δημοσίου, είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Δευτέρα 16 Μάρτη (το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις και είχε προπαγανδίσει τη δημοπρασία των εντόκων και ομολόγων με πληρωμένες ανακοινώσεις στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ), αλλά τελικά η δημοπρασία αυτή αναβλήθηκε, επειδή μεσολάβησε η κυβερνητική απόφαση για υποτίμηση της δραχμής.

Αξίζει όμως, να σημειωθεί, ότι με τη δημοπρασία κρατικών τίτλων που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αντί της προηγούμενης Δευτέρας, δεν έχουμε απλά διαφορά μιας βδομάδας αλλά και άλλες ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές, όπως:

Πρώτον, με τη δημοπρασία της ερχόμενης Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από τη δημοπρασία κρατικών τίτλωνπερισσότερα από 70 δισ. δραχμές. Ενώ την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι προσδοκά να εισπράξει από τη δημοπρασία των κρατικών τίτλων συνολικά 180 δισ. δραχμές, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει με τη δημοπρασία της ερχόμενης Δευτέρας συνολικά 250 δισ. δραχμές.

Δεύτερον, ενώ την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών, είχε ανακοινώσει ότι προσδοκά να εισπράξει με τη δημοπρασία των κρατικών τίτλων - που αναβλήθηκε - 120 δισ. δραχμές από την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και άλλα 60 δισ. δραχμές από την πώληση ομολόγων τριετούς διάρκειας,με τη νέα δημοπρασία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 100 δισ. δραχμές από τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας και 150 δισ. δραχμές από τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας.

Τρίτον, ενώ στη δημοπρασία που αναβλήθηκε, αναφερόταν απλά ότι τα ομόλογα 3ετούς διάρκειας είναι σταθερού επιτοκίου - χωρίς όμως να αναφέρεται ποσοστό - στη δημοπρασία της ερχόμενης Δευτέρας αναφέρεται ότι τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας είναι σταθερού επιτοκίου 8,6% ετησίως.Αν δηλαδή υποτεθεί ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 2 - 2,5% από το 1998 και στα επόμενα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα θησαυρίσουν επενδύοντας σε κρατικούς τίτλους (τα επιτόκια των οποίων θα είναι υπερτριπλάσια του πληθωρισμού) και φυσικά τους τόκους των κρατικών δανείων, καλείται να τους πληρώσει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ